Vaccinarea anti-COVID a copiilor din categoria de vârstă 5-11 ani începe din 26 ianuarie și în România, iar de joi, de când când este posibilă înscrierea în platformă, și până vineri seara deja fuseseră făcute peste 1.500 de programări, a declarat la Digi24 Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale pentru vaccinarea anti-COVID.
În platforma RO-Vaccinare sunt configurate deja cabinetele medicale pediatrice unde se pot vaccina copiii cu vârste între 5 și 11 ani și se pot face programări. Există un icon specific, P-PED, P de la Pfizer și PED de la pediatric, a precizat Valeriu Gheorghiță. Vaccinarea se va face numai cu vaccin Pfizer.
În aceste cabinete vor avea acces doar copiii cu părinții sau reprezentantul lor legal.
Vaccinarea anti-COVID a celor mai mici dintre pacienți se va face tot în două doze, cu interval de 21 de zile între ele. Doza este însă de 10 micrograme, practic o treime din doza care se face unei persoane de peste 12 ani.
Copiii care ar trebui să aibă prioritate la vaccinare
România a contractat 550.000 de doze pentru anul 2022, ceea ce ar ajunge pentru aproximativ 260.000 de copii din grupa de vârstă 5-11 ani dintr-un total de 1,2 milioane câți ar fi eligibili.
Autoritățile și-ar dori să fie vaccinați în primul rând copiii cu afecțiuni cronice, care au obezitate, afecțiuni cardiovasculare, poate malformații cardiovasculare, alte tipuri de malformații - sindromul Down, de pildă, crește de cel puțin 10 ori riscul de deces prin COVID-19 - , diabet, boli cronice renale, neoplazii (cancerele hematologice: limfoame, leucemii), pe care din păcate le întâlnim la această categorie de vârstă, a explicat Valeriu Gheorghiță.
Obezitatea, cu precădere, este destul de des întâlnită și începe să crească ca prevalență și în România, ca urmare a stilului de viață. „Uitându-ne la copiii care au fost spitalizați cu forme moderate sau severe de boală, principalii factori de risc pe care acești copii i-au avut au fost obezitatea, bolile cardiovasculare, diabetul, bolile renale, iar obezitatea este legată direct de riscul de diabet. Mai mult, după COVID, există se pare un risc de două ori mai mare de a face diabet zaharat de tip I, acel diabet insulino-dependent”, a spus Valeriu Gheorghiță.
Ce spun copiii lui Valeriu Gheorghiță
Coordonatorul campaniei naționale pentru vaccinarea anti-COVID are doi copii - o fetiță de 6 ani și un băiețel de 11 ani. El a fost întrebat dacă și-ar vaccina copiii.
„Am discutat această problemă cu ei, ei sunt absolut deschiși la acest lucru, însă ceea ce mi-au spus, ținând cont, bineînțeles, de ceea ce le-am explicat, cum funcționează un vaccin și care sunt avantajele, mi-au zis: „Tati, o să așteptăm să dăm prioritate celor care au cea mai mare nevoie în momentul de față”, adică copiilor cu afecțiuni cronice. Ulterior, sigur, vor dori să se vaccineze și îmi doresc chiar să-i vaccinez personal, dacă o să merg într-un cabinet de vaccinare”, a mărturisit Valeriu Gheorghiță.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!