Acum la Digi FM Gabriel Cindea Misha Miller x AlexVelea - BAM BAM

Programul de vizită în spitale, în dezbatere publică. Aparținătorii vor avea acces la pacienți timp de 30 de minute

Blurred,Hospital,Images,,Patient,Bed,In,The,Hospital,,Hospital,Cleaning,
Spital, pat spital, pacient. Foto: Shutterstock

Ministerul Sănătăţii a pus în dezbatere publică un proiect de ordin privind stabilirea programului de vizite în unităţile sanitare publice, care prevede, printre altele, alocarea fiecărui pacient, la internare, a unui cod numeric unic care va fi comunicat aparţinătorilor, iar furnizarea telefonică de informaţii despre starea de sănătate a bolnavului se face numai după confirmarea acestui cod, transmite Agerpres.

Potrivit proiectului, programul de acces al vizitatorilor în unităţile sanitare publice se realizează de luni până vineri în intervalul orar 15,00 - 20,00, iar în zilele de sâmbătă şi duminică între orele 10,00 - 20,00.

Durata vizitei va fi de 30 de minute, însă în cazul unor evenimente epidemiologice deosebite, pe baza analizei de risc efectuate de către Direcţiile de sănătate publică, în secţiile/compartimentele fără risc programul poate fi limitat la maximum 15 minute, iar în secţiile/compartimentele în care se află internate persoane aflate la risc pentru dezvoltarea unor forme severe de boală poate fi suspendat.

"Programul de vizită la nivelul unităţii sanitare poate fi suspendat în situaţiile de risc epidemiologic, prevăzute la art. 6 din Legea 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic crescut, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Nu este permis accesul vizitatorilor care prezintă semne clinice de infecţii acute", prevede proiectul de ordin.

Potrivit acestuia, unităţile sanitare au obligaţia, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a ordinului, de a elabora proceduri şi de a implementa un sistem de informare a aparţinătorilor pacienţilor, care să permită ca la cel mult două ore de la internarea pacientului să fie comunicate aparţinătorilor telefonic/sms, la cerere, următoarele informaţii: secţia/compartimentul unde este internat, numărul salonului, etajul, numele medicului curant şi numărul de telefon apelabil pentru informaţii despre starea de sănătate, cu respectarea drepturilor pacientului.

În situaţia în care programul de vizită este suspendat sau în situaţia în care starea de sănătate a pacientului nu permite vizitarea, secţiile/compartimentele au obligaţia de a asigura informarea telefonică zilnică a aparţinătorilor, prin medicul curant/medicul de gardă/personalul desemnat, despre starea şi evoluţia celui internat, cu respectarea drepturilor acestuia.

Totodată, pentru bolnavii internaţi pe oricare dintre secţiile/compartimentele unităţii sanitare, la solicitare, cu respectarea drepturilor pacientului, aparţinătorii pot discuta direct cu medicul curant în timpul programului zilnic de lucru al acestuia, în baza unui program stabilit de medicul şef/coordonator de secţie/compartiment, aprobat de directorul medical şi afişat la loc vizibil la intrarea în unitatea sanitară.

Proiectul mai prevede că în cazul pacienţilor în stare critică sau terminală, indiferent de secţia/compartimentul în care aceştia sunt internaţi, aparţinătorii au dreptul de vizită zilnic, indiferent de oră.

"În măsura în care condiţiile din secţie/compartiment permit acest lucru, se poate asigura prezenţa permanentă lângă pacient a unui singur aparţinător, cu acordul medicului curant. În măsura în care condiţiile din secţie/compartiment nu permit accesul permanent, se va asigura accesul într-un spaţiu de aşteptare, în apropierea secţiei/compartimentului. În cazul pacienţilor internaţi care au un grad redus de mobilitate din cauza patologiei prezentate, pe oricare dintre secţiile/compartimentele din unitatea sanitară, accesul unui însoţitor poate fi permanent, cu respectarea măsurile interne de prevenire a transmiterii infecţiilor", stipulează ordinul pus în dezbatere publică.

În cazul copiilor internaţi în secţiile/compartimentele de terapie intensivă se asigură prezenţa cu caracter permanent a unuia dintre aparţinători, dacă se solicită acest lucru.

De asemenea, în cazul copiilor până la 14 ani internaţi în oricare dintre secţiile/compartimentele din unitatea sanitară se acceptă prezenţa unui aparţinător permanent, dacă se solicită acest lucru.

Pentru cei cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani internaţi în oricare dintre secţiile/compartimentele din unitatea sanitară se poate accepta prezenţa unui aparţinător permanent, cu acordul şefului de secţie/coordonatorului de compartiment.

Conform proiectului, este strict interzisă perceperea oricăror taxe pentru vizitarea pacienţilor în unităţile sanitare publice, cu excepţia taxelor legate de parcare.

"Nerespectarea prevederilor prezentului ordin constituie cauză de încetare a contractului de management, conform prevederilor art. 184 alin. (1) lit. n) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare", se prevede în proiect.

Prevederile ordinului se aplică tuturor unităţilor sanitare cu paturi din reţeaua Ministerului Sănătăţii şi celor al căror management a fost transferat la autorităţile administraţiei publice locale.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
MIX MARATON DE REVELION 2025
Best of Mix Maraton 2025 - 2
giulia si vlad
De la prieteni la suflete pereche: Povestea de iubire dintre Giulia...
oana si vlad gherman
Oana Moșneagu și Vlad Gherman, declarații exclusive despre iubire...
simona si florin s
Cum s-au cunoscut Simona Țăranu și soțul ei, Florin? O relație...
Pe aceeași temă
Ministerul Sănătății
Cum arată bugetul Sănătăţii în 2025. Ministerul Sănătăţii, printre instituţiile cu cele mai...
Ministerul Sănătății
Ministerul Sănătății: Se introduce starea de alertă epidemiologică pentru limitarea...
Ministerul Sănătății
Focar de toxiinfecţie alimentară în mai multe şcoli din Mehedinţi. Ministerul Sănătăţii: În...
Bucharest, Romania. 4th Sep, 2024: Alexandru Rafila, the Romanian Minister of Health, speaks during the press briefing after the government meeting at the Victoria Palace, the Romanian Government headquarters. Credit: Lucian Alecu/Alamy Live News
Rafila: Ceea ce s-a întâmplat la Pantelimon sau în alte spitale ţine foarte mult de...
Te-ar putea interesa și
Bucharest, Romania. 11th Apr, 2024: Alexandru Rafila, Minister of Health, speks during the government meeting at the Victoria Palace, the Romanian Government headquarters. Credit: Lucian Alecu/Alamy Live News
Ministrul Sănătăţii solicită demisia conducerii Spitalului „Sfântul Pantelimon”
Spitalul „Sfântul Pantelimon”, medicină, pacienți, sistemul sanitar
Ministerul Sănătății trimite Corpul de Control la Spitalul Sfântul Pantelimon, după ce 20 de...
Doctor.
Ministrul Rafila: Finanţarea spitalelor să fie bazată pe costuri reale şi pe performanţa în...
Female,Medicine,Doctor,Offering,Helping,Hand,Closeup.,Friendly,And,Cheerful
Ministrul Sănătăţii, despre majorarea salariilor din sistem: „Nu dăm 20 la sută la un medic...
Partenerii noștri
Digi24 VIDEO: Susținătorii lui Georgescu o iau la rost pe șefa POT: „Dl Georgescu ne-a transmis că nu acceptăm nicio reclamă politică”
VIDEO: Susținătorii lui Georgescu o iau la rost pe șefa POT: „Dl Georgescu...
DigiSport Înlocuitorul lui Jordan Gele a semnat
Înlocuitorul lui Jordan Gele a semnat
PeRoz Miliardarul John Paulson, aflat în plin proces de divorț cu românca Jenny, a devenit tată. Iubita mai tânără i-a dăruit o fetiță
Miliardarul John Paulson, aflat în plin proces de divorț cu românca Jenny...
Film Now A rupt tăcerea după 30 de ani. Sharon Stone a spus cine este producătorul care a sfătuit-o să întrețină relații intime cu partenerul de film, pentru o mai bună chimie pe ecrane
A rupt tăcerea după 30 de ani. Sharon Stone a spus cine este producătorul...
Digi World Adevărul despre plicurile de ceai pe care le folosește toată lumea. Ce au descoperit în ele oamenii de știință
Adevărul despre plicurile de ceai pe care le folosește toată lumea. Ce au...
Stirile Kanal D Cea mai geroasă dimineață din această iarnă. Locul din România în care s-au înregistrat -23 de grade
Cea mai geroasă dimineață din această iarnă. Locul din România în care...
ProFM Yoko Ono, la 92 de ani. De ce se spune că a distrus trupa Beatles
Yoko Ono, la 92 de ani. De ce se spune că a distrus trupa Beatles
Digi Life Insula Santorini, zguduită de 21.500 de seisme, în stare de incertitudine înaintea sezonului turistic
Insula Santorini, zguduită de 21.500 de seisme, în stare de incertitudine...
Ultimele știri din matinal
ana dumbrava
Ana Dumbravă, campioană mondială la Counter-Strike pentru al 3-lea an consecutiv. Povestea...
Mihail WhatsApp Image 2025-01-22 at 14.13.28
Mihail despre izolarea în pădure și experiența uluitoare a colegului care a „murit” și s-a...
Contele Tibor Kálnoky
Cu ce pleacă Regele Charles din România? Contele Tibor Kálnoky dezvăluie preferințele regale
ana si cezar
Ana Ularu și Cezar Grumăzescu, invitați speciali la matinalul Digi FM: povești, provocări din...
Ultimele știri
Dan Bordeianu
De ce a dispărut din lumina reflectoarelor și cu ce se ocupă acum Dan Bordeianu. Actorul a...
Ianis Hagi și Elena Tănase s-au căsătorit civil
Ianis Hagi va deveni tată pentru prima dată. Elena, soția fotbalistului, este însărcinată
SUA
SUA anunţă că l-au ucis pe liderul aripii Al-Qaida în Siria, Hurras al-Din, după ce gruparea...
Vladimir Putin/ Profimedia
Putin afirmă că soldaţii ruşi în Ucraina apără "interesele naţionale şi viitorul Rusiei"