Puterea de cumpărare a românilor scade „bigtime”, transmit social-democrații, după ce Institutul Național de Statistică a anunțat că rata anuală a inflației a accelerat în luna iulie la 5%.
Cât de #eficient este un Guvern se vede în bunăstarea oamenilor! INS a anunțat azi o inflație de 5% și o explozie a prețurilor la energie electrică (+25%), gaze (+20,5%) și combustibili (+13%). Puterea de cumpărare a românilor scade #BIGTIME. #AmGuvernatPentruRomâni, scriu social-democrații într-un comunicat.
Premierul are o altă părere și spune că, potrivit datelor BNR, creșterile de prețuri din această perioadă sunt doar temporare.
Banca Națională a prezentat raportul asupra inflației, decizia BNR a fost de a nu crește dobânzile, ceea ce pentru mine arată că această creștere este temporară, pentru că dacă banca centrală ar fi crezut că este o creștere care să fie permanentizată ar fi luat o decizie de creștere a dobânzilor, a declarat Florin Cîțu, la finalul ședinței de miercuri a Guvernului.
El a prezentat date din raportul BNR, care arată de unde provin creșterile de prețuri.
Banca Națională ne spune că creșterea cotației țițeiului este încorporată rapid în prețul combustibililor, deci imediat se vede în România, în timp ce factura la gaz se ajustează cu o anumită întârziere, deci ceea ce vedem la pompă revine în special din cauza a ceea ce ce vedem la prețul țițeiului la nivel global. Știm foarte bine că România chiar și după această creștere a prețului rămâne cu al doilea cel mai ieftin combustibil din UE, după Bulgaria. La creșterea prețului la energie care se vede în rata inflației, spune Banca Națională: traiectoria ascendentă a cotației energiei electrice este alimentată și de accelerarea tranziției verzi pe plan comunitar. Asta înseamnă că tranziția la energia verde costă și acest lucru se vede în prețul energiei și se va vedea și în perioada următoare. De aceea, în discuțiile mele cu CE am spus că România nu își permite același ritm de tranziție la energia verde pentru că avem un cost social mult prea mare. România va face tranziția, dar într-un ritm mai lent, a explicat prim-ministrul.
Potrivit INS, rata anuală a inflației a accelerat în luna iulie la 5%, după ce energia electrică s-a scumpit cu 25%, gazele cu 20% și combustibilii cu 13% față de iulie 2020. Cele mai mari creșteri de preț în ultimele 12 luni au fost la mărfuri nealimentare, cu 7,6%, în timp ce alimentele s-au scumpit cu 2,3%, iar serviciile cu 2,7%.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!