România nu va intra în Schengen în decembrie 2023, chiar dacă tema este pe agenda Consiliului JAI din 4 decembrie, au declarat surse pentru HotNews.ro.
Cancelarul austriac Karl Nehammer a anunțat în repetate rânduri că nu este de acord cu intrarea României în Schengen, motivând că nu este momentul potrivit pentru extinderea spațiului.
Decizia de a include sau nu România în Schengen este luată prin votul unanim al statelor membre. În prezent, doar Austria s-a opus în mod clar pentru intrarea României în spațiul european de liberă circulație.
România a depus cererea de aderare la spațiul Schengen în 2007, iar în 2011 a primit avizul pozitiv al Comisiei Europene. Însă, intrarea țării noastre în Schengen a fost blocată de mai multe state membre, inclusiv de Austria, Ungaria și Cehia.
La finalul lui 2022, Comisia Europeană a recomandat din nou ca România să fie admisă în spațiul Schengen. Cu toate acestea, veto-ul Austriei a blocat din nou intrarea României și Bulgariei în Schengen.
Surse guvernamentale spun însă că nu va exista un vot, în condițiile în care Olanda, unde tocmai au avut loc alegeri, nu și-a dat acceptul pentru aderarea Bulgariei, care este la pachet cu România.
„Nu se va da vot (la Consiliul JAI din 5 decembrie - n.r.), iar subiectul va rămâne în suspensie, până se clarifică situația din Olanda. (...) Românii și bulgarii, sprijiniți de spanioli, fac presiuni ca subiectul aderării România și Bulgariei la Schengen să rămână în suspensie pe ordinea de zi”, au declarat sursele guvernamentale citate pentru Hotnews.ro.
Conform acelorași surse, autoritățile de la București vor încerca convocarea unui Consiliu extraordinar al JAI după jumătatea lunii decembrie, unde să se ia în discuție aderarea în doi pași, cu intrarea frontierelor aeriene, din martie 2024. Acesta este însă scenariul pozitiv.
Ce se întâmplă în continuare
În cazul în care România nu va fi admisă în spațiul Schengen în decembrie, autoritățile române ar putea iniția un proces împotriva Austriei la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, pentru a contesta veto-ul austriac. Însă, un proces la Curtea de Justiție ar putea dura câțiva ani, iar rezultatul acestuia este incert.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!