Șefii de la Moscova ai armatei ruse se tem de întărirea aviației ucrainene și amenință la pachet vecinii Ucrainei, țări UE și NATO, să nu cumva să găzduiască avioane ucrainene, că vor fi considerate parte în conflict. Ar putea fi vorba despre o provocare marcă rusească, dar printre țările amenințate este și România. Moscova se laudă că ar fi distrus toate avioanele de luptă ale Ucrainei și se teme de posibile întăriri. Invitat la Digi24, premierul Nicolae Ciucă, a respins discursul Moscovei și spune că nu trebuie să ne temem.
„Aproape toate avioanele regimului de la Kiev au fost distruse. În același timp, suntem conștienți de avioanele de luptă ucrainene care au zburat în România și în alte țări din apropierea graniței. Avertizăm că folosirea rețelei de aerodromuri a acestor țări pentru aeronave militare ucrainene și utilizarea lor ulterioară împotriva forțelor armate ruse poate fi considerată drept o implicare a acestor state în conflictul armat”, a declarat duminică Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării.
Nu este clar la ce se referă Moscova, dar declarațiile intervin în contextul în care președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut sâmbătă congresmenilor americani ajutorul pentru a convinge SUA să accepte ca unele țări din Europa de Est să pună la dispoziția Ucrainei avioane de fabricație rusească pe care le au în dotare, piloții ucraineni fiind familiarizați cu pilotarea acestor aparate.
Pe de altă parte, în ceea ce privește România, în prima zi a invaziei ruse din Ucraina, un avion de luptă Suhoi 27, aparținând Forțelor Aeriene Ucrainene, a fost interceptat de două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române în nordul României. Avionul armatei ucrainene a fost escortat pentru aterizare imediată pe Baza 95 Aeriană Bacău, iar după câteva zile a fost lăsat să plece, autoritățile române ajungând la concluzia că a fost vorba despre un „accident”, un incident neintenționat.
Amenințările Rusiei sunt nefondate și asta, pentru că aeronova ucraineană care a decolat din România a plecat neînarmată, iar întreaga operațiune a fost transparentă, a declarat, duminică seara, la Digi24, premierul Nicolae Ciucă. Premierul spune că astfel de avertismente reprezintă o „retorică prin care se caută să se abată atenţia de la ceea ce se întâmplă real, în teren în Ucraina, unde sunt ucişi civili”.
Nicolae Ciucă a precizat că de regulă, în conflictele armate se folosesc metode precum dezinformarea, inducerea în eroare, propaganda şi operaţiile informaţionale. „Eu cred că degeaba încearcă să ne facă să ne fie frică, pentru că nu avem de ce să ne fie frică. Existăm măsuri concrete care s-au luat în interiorul Alianţei Nord-Atlantice astfel încât statele de pe frontiera estică a alianţei să beneficieze de măsuri întărite şi consolidate de descurajare şi apărare”, a adăugat Nicolae Ciucă.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!