Instituirea unui certificat verde nu este legală, spune șeful Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării. Csaba Asztalos a declarat, pentru HotNews.ro, că orice limitare a accesului cetățenilor în diverse spații se poate face doar printr-o lege adoptată de Parlament, nu prin Hotărâri de Guvern sau Ordonanțe de Urgență.
Guvernul se pregătește să adopte vineri o hotărâre prin care să condiționeze accesul în restaurante sau evenimente de certificatul verde COVID-19, dacă rata de infectare trece de 3 cazuri la mia de locuitori. Documentul va fi necesar pentru accesul în restaurante, cinematografe, locurile de joacă închise, sălile de sport și cele de concerte.
Cei care vor să aibă acces la aceste spații trebuie fie să prezinte dovada vaccinării, fie a trecerii prin boală în ultimele 6 luni sau un test COVID-19 cu rezultat negativ.
Orice condiționare sau limitare a exercițiului drepturilor sau libertăților fundamentale trebuie să îndeplinească cerințele articolului 53 din Constituție, alineatele 1 si 2, respectiv a standardelor stabilite de CEDO. Prima condiție pentru a fi constituțională este ca această limitare/condiționare să fie adoptată prin lege. În acest moment, în analiza mea, nu există un cadru legal, respectiv o lege adoptată de Parlament, care să stabilească aceste condiționări sau limitări. Ele nu pot fi adoptate prin Hotărâre de Guvern, care este act administrativ al administrației centrale, și nici prin Ordin de Ministru. Legea 55 din 2020 nu reglementează aceste restricții în mod expres și nu poate constitui temei legal pentru adoptarea acestor restricții sau condiționalități. Chiar și adoptarea unei OUG ar putea ridica semne de neconstituționalitate, a declarat, pentru HotNews.ro, Asztalos Csaba.
El a precizat că în alte state, cum ar fi Franța sau Italia, aceste măsuri au fost expres reglementate prin lege, nu prin acte administrative cum sunt Hotărârile de Guvern sau Ordinele de Ministru.
Întrebat dacă o condiționare de certificatul verde a accesului în anumite locații sau la evenimente este sau nu discriminatorie, șeful CNCD a răspuns că adoptarea unei astfel de măsuri printr-o lege ar putea trece „testul nediscriminării”.
Miercuri, prim-ministrul României a declarat că nu vrea să mai fie închise activitățile economice dacă rata de infectare cu coronavirus depășește 3 cazuri la mia de locuitori. Pentru a evita acest lucru, Florin Cîțu a spus că va fi necesară introducerea obligativității certificatului verde pentru accesul la evenimente, dar și în incinta restaurantelor, cafenelelor și a altor clădiri în care sunt prestate activități economice.
Ca să rămână deschise aceste activități, trebuie să avem o formă de monitorizare. Certificatul verde, mai ales că acum se poate verifica și prin acel cod QR, foarte simplu, este una dintre propuneri ca aceste activități să rămână deschise, dar pe baza unui certificat verde, a subliniat șeful Guvernului.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!