Protestul profesorilor a avut un efect de domino - joi, de exemplu, au avut loc trei mitinguri simultane ale sindicaliștilor - pe lângă cei din educație au mai ieșit în stradă angajații din sănătate și din poliție.
Pentru început, profesorii nu renunță la grevă - e a 12-a zi de protest extrem și vor ieși din nou în stradă - până la 20 de mii de cadre didactice vor protesta mai întâi la Guvern apoi la Palatul Cotroceni, la biroul fostului lor coleg, actualul președinte Iohannis. Sindicaliștii nu sunt mulțumiți de memorandumul aprobat ieri de guvern prin care li se promite noi creșteri salariale de anul viitor, dar în mai multe etape.
Profesorii cer ordonanță de urgență care să includă aceste majorări într-o singură tranșă, nu mai multe. Și mai spun că memorandumul nu are nicio valoare juridică - mai exact, dacă guvernanții nu respectă ce au aprobat, sindicatele nu pot contesta memorandumul în instanță pentru a obliga guvernul să-l aplice. Altfel spus, memorandumul are rolul unei declarații politice semnate de patru politicieni, care de exemplu s-ar putea ca până anul viitor să nu mai fie în funcție niciunul dintre ei. Iar cei care vin pot spune - nu ne-am asumat noi. Ce trebuie să mai știi: s-au prelungit inscrierile la bac si evaluare națională până marți, iar probele de competențe de la bac se decalează cu două zile: încep miercuri in loc de luni.
Angajații din Sănătate amenință cu proteste
Trecem la sănătate - si angajații din acest domeniu amenință cu o grevă generală - vor deblocarea angajărilor în spitale și bani mai mulți. De exemplu, medicii spun că sunt plătiți prea puțin pentru gărzi. Ieri, Guvernul a majorat salariile pentru infirmiere, brancardieri și îngrijitori - însă întrebat cu cât cresc lefurile, ministrul Sănătății Alexandru Rafila a avut un răspuns arogant: citez”nu cred ca este important acest procent”. A lămurit chestiunea purtătorul de cuvânt al Guvernului: majorarea este de 7%. Sindicatele vor continua protestele.
Și polițiștii critică politicienii
În fine, si angajații din ministerul de Interne au nemulțumiri. Polițiștii, la fel ca judecătorii și procurorii, critică dur reforma pensiilor speciale. Nu sunt de acord că varsta de pensionare va crește treptat la 65 de ani, astfel că nu se vor mai putea pensiona să zicem la 48 - 49 de ani. Și polițiștii și magistrații se plâng că se confruntă cu sute de demisii din partea colegilor și amenință că vor bloca sistemul. Polițiștii îi critică pe politicienii de la noi că Uniunea Europeană le dictează ce să facă în privința acestor pensii speciale. Îti aduc aminte, dacă Parlamentul nu adoptă reforma pensiilor speciale, atunci riscăm să pierdem mulți bani europeni.
Un material realizat de Valentin Chisoceanu
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!