Tezaurul din aur de la Răcătău, parte a expoziţiei de la Muzeul Drents din Olanda, a revenit la Complexul Muzeal "Ion Antonescu" Bacău, au anunţat reprezentanţii instituţiei de cultură.
Piesele împrumutate pentru a fi expuse sunt dintre cele mai valoroase obiecte din patrimoniul complexului muzeal băcăuan.
Artefactele datează din epoca bronzului şi au fost descoperite în anul 1969, la Răcătău, în urma cercetărilor efectuate de arheologul Viorel Căpitanu.
"Tezaurul de la Răcătău se compune dintr-un număr de 41 de obiecte de aur - o spirală, şase inele de buclă şi un şirag de 34 de mărgele - care au fost tezaurizate într-un vas de lut ars. (...) Depunerea unui tezaur într-un asemenea vas, nici de ofrandă şi nici ceaşcă obişnuită de mormânt, sugerează faptul că reprezintă o formă mai puţin obişnuită şi care a putut fi folosit pentru tezaurizare", a precizat muzeograful Anton Coşa, care a citat din descrierile făcute de arheologii Viorel Căpitanu şi Vasile Ursachi.
Spirala din cadrul tezaurului a fost realizată din sârmă groasă de aur, răsucită, formând cinci spirale egale. Capetele sunt subţiate, îndoite în buclă şi apoi înfăşurate de cinci, respectiv de şase ori. Patru inele de buclă au fost executate din bară de aur cu secţiunea plan-convexă, iar altele două cu secţiune uşor rectangulară.
Dintre cele 34 de mărgele din aur, 25 sunt sferice şi uşor aplatizate, şapte sunt tubulare, iar două sunt uşor elipsoidale, având şi o uşoară faţetare.
"Arheologii Viorel Căpitanu şi Vasile Ursachi, în urma analizei Tezaurului de obiecte de aur de la Răcătău, au ajuns la concluzia că acesta a aparţinut purtătorilor culturii Monteoru din aşezarea de la Răcătău, ca nefacând parte din inventarul unui mormânt, constituie deocamdată un tezaur unic în Moldova (...) compus exclusiv din piese de podoabă aparţinând unei femei (...) care făcea parte dintr-o familie cu un anumit rol în cadrul comunităţii tribale de la Răcătău", a adăugat Anton Coşa, potrivit Agerpres.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!