Guvernul României a aprobat lansarea în dezbatere publică a unui acord interguvernamental cu Ucraina, semnat în octombrie 2023, care va permite construirea unui nou pod rutier peste râul Tisa. Podul va lega localitățile Sighetu Marmației din România și Bila Tserkva din Ucraina, contribuind semnificativ la o mai bună conectivitate economică și socială între cele două țări.
Proiectul va fi finanțat în comun de România și Ucraina, ambele state urmând să realizeze studii de fezabilitate pentru construcția podului și a infrastructurii rutiere conexe. Acordul prevede și stabilirea modului de colectare și distribuire a veniturilor din taxa de pod, precum și a organismului responsabil cu auditul general și respectarea legislației în domeniul ariilor naturale protejate.
Aprobarea ei va da viabilitate proiectului comun. Acesta este titlul HG: Proiectul urmărește aprobarea Acordului între Guvernul României şi Cabinetul de Miniștri al Ucrainei privind construcția podului rutier de frontieră peste râul Tisa, la granița de stat română și ucraineană în zona localităților Sighetu Marmației (România) – Bila Tserkva (Biserica Albă-Ucraina), semnat la Kiev, la 18 octombrie 2023.
Guvernul României va asigura finanțarea pentru realizarea studiului de fezabilitate pentru construcția podului și a infrastructurii rutiere conexe. Guvernul ucrainean face același lucru, pe teritoriul lor. Partea comună de investiție, care se va stabili prin acord, vizează modul de colectare și distribuire a veniturilor (adică a taxei de pod colectate de la șoferi), organismul responsabil cu auditul general (calcularea și contabilitatea costurilor și alte activități legate de audit), respectarea legislației generale si specifice in domeniul ariilor natural protejate, precum și alte probleme legate de exploatarea, întreținerea și repararea Obiectivului.
Cât privește scopul podului, aflăm din Nota de Fundamentare că ar trebui să crească fluidizarea circulației și integrarea transportului de mărfuri, care ar urma să se desfășoare mai rapid, dintre România, Ungaria, țările Baltice, Polonia și chiar și Rusia, poate pe viitor.
Citește mai mult pe digieconomic.ro
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!