Acum la Digi FM THE AVENER WITH KADEBOSTANY - Castle in the snow

Vacanţele, în continuare un răsfăţ pentru români. 23% nu au plecat în niciuna în ultimul an. Cele mai populare destinaţii

Authentic,Rural,Landscape,In,Romania,,In,Maramures,And,Bucovina,Area.
Turism, România. Shutterstock

Vacanţele reprezintă în continuare un răsfăţ pentru români, în condiţiile în care aproape un sfert (23%) dintre aceştia nu au fost în nicio vacanţă în ultimul an şi doar jumătate şi-au permis una mai lungă de 4 nopţi, se arată în "Cercetarea Destinaţii Vizionare", un studiu lansat vineri, arată Agerpres.

În schimb, 13% dintre respondenţi au declarat că au avut parte chiar de un mix de cel puţin o vacanţă de peste 4 nopţi şi cel puţin o mini-vacanţă de 1-3 nopţi în ultimele 12 luni.

Potrivit studiului, lansat de "Destinaţia Anului" şi Institutul pentru Oraşe Vizionare (IOV) şi realizat de agenţia de cercetare de piaţă AHA Moments, principalele motive pentru care românii merg în vacanţe sunt nevoia de recreere (61%), deconectare (60%) sau distracţie (53%). Jumătate dintre respondenţi (50%) au indicat că vacanţa este un mod de a se răsplăti sau de a avea grijă de ei (47%).

România a fost destinaţia aleasă pentru majoritatea vacanţelor din ultimul an, cu peste 90% dintre mini-vacanţe şi peste 70% dintre vacanţele mai lungi.

Se observă însă o tendinţă de creştere a preferinţelor pentru vacanţe în străinătate, în cazul vacanţelor lungi, de peste 4 zile, în linie cu comportamentul înregistrat şi la nivel european. Pe măsură ce creşte puterea de cumpărare a românilor, creşte şi apetitul de a petrece vacanţele în afara graniţelor.

Vacanţa medie în străinătate a costat 6.000 de lei, versus 3.000 lei în România.

"Odată cu creşterea puterii de cumpărare, a veniturilor, oamenii aleg în mod firesc să călătorească mai mult în străinătate, lucru observat şi în alte ţări din Europa. Operatorii turistici din România trebuie să fie pregătiţi să facă faţă acestei situaţii, atât pentru a menţine atractivitatea pentru turiştii români, dar mai ales pentru a atrage turiştii străini interesaţi de experienţe în afara ţărilor lor", susţine Mihai Bârsan, organizator Destinaţia Anului.

Studiul mai arată că românii preferă să îşi organizeze singuri vacanţele, cu un procent de doar 18% care apelează la agenţii de turism pentru rezervări interne şi circa 32% pentru vacanţe în afara ţării.

Destinațiile preferate

În România, destinaţia preferată a fost muntele, atât în mini-vacanţe (1-4 nopţi), cât şi în vacanţele extinse (peste 4 nopţi). Dintre cei 91% care au ales să îşi petreacă mini-vacanţele în România, se remarcă un procent de 18% pentru city-break-uri în ţară, o altă tendinţă de urmărit şi capitalizat pentru oraşele autohtone.

Bulgaria a fost cea mai populară destinaţie pentru mini-vacanţe în străinătate, urmată de Spania, în timp ce pentru vacanţele extinse, Grecia a ocupat primul loc, urmată de Bulgaria şi Italia.

Analiza evidenţiază câteva judeţe "campioane", care se regăsesc în topurile respondenţilor pentru mai multe dintre criteriile analizate. Clasamentul celor mai vizitate judeţe în scop turistic include în ordine Braşov, Constanţa, Sibiu, Maramureş şi Ploieşti, în timp ce Maramureşul, Braşovul, Iaşiul, Sibiul şi Suceava sunt în topul celor mai recomandate judeţe, de către cei care le-au vizitat. Maramureşul ocupă locul 1 şi în topul judeţelor cu "Oameni primitori", urmat de Bihor, Braşov, Suceava, Sibiu. Respondenţii au indicat de asemenea Braşovul ca judeţul cu cel mai mare scor pentru raportul preţ-calitate ("Îşi merită toţi banii"), urmat de Maramureş, Sibiu, Bihor şi Suceava.

Vacanțe pe litoral

Conform cercetării, atunci când vine vorba de litoral, România este alegerea a jumătate dintre respondenţi, urmată de Grecia şi Bulgaria. 49% dintre respondenţi declară că au fost la mare în România în 2022 şi 44% intenţionează să meargă în 2023. Cu toate acestea, când se gândesc la viitor, România este singura ţară care pierde în intenţia de vizitare, în timp ce Grecia şi Turcia sunt cele mai căutate destinaţii.

"Grecia câştigă detaşat bătălia imaginii, inclusiv a gradului de recomandare. Cei care au fost acolo în ultimii 5 ani apreciază Grecia peste România la toate capitolele, cu excepţia uşurinţei cu care poţi să ajungi acolo. Cele mai mari diferenţe faţă de România sunt la capitolele curăţenie şi preţ care merită (+30%), urmată de plaje şi calitatea serviciilor (+25%). Faţă de Bulgaria pare a exista o şansă mai bună ca litoralul românesc să îşi apere cota de piaţă: există o percepţie mai bună de siguranţă, despre mâncare sau posibilităţile de distracţie cu familia. În schimb trebuie îmbunătăţită percepţia nivelului de curăţenie şi calitate al serviciilor", arată studiul "Cercetarea Destinaţii Vizionare".

Per total, respondenţii declară că au fost mulţumiţi de destinaţiile unde şi-au petrecut vacanţele şi le-ar recomanda cu siguranţă unor prieteni sau colegi, indiferent dacă acestea se află în ţară sau în străinătate. Zona unde se înregistrează totuşi cea mai mare diferenţă între destinaţiile din România şi cele din afara ţării este cea de "servicii de calitate".

Cercetarea arată că este esenţial ca destinaţiile turistice să-şi promoveze recunoaşterea primită în competiţiile turistice pentru a beneficia de un impuls major de încredere din partea potenţialilor turişti. De altfel, destinaţiile premiate anul trecut în competiţia Destinaţia Anului au primit un "bonus" semnificativ de încredere - în jur de +20% din partea celor care au aflat de premiu.

Studiul mai semnalează că aproape jumătate dintre respondenţi intenţionează să îşi petreacă în România vacanţa la mare de anul aceasta şi tot atât au mers în vacanţă pe litoralul românesc în 2022. Cercetarea a fost realizată în martie 2023, cuprinde o analiză detaliată a 3.000 de respondenţi cu vârste cuprinse între 18 şi 65 de ani şi a 2.500 de vacanţe ale românilor din ultimele 12 luni, din România şi străinătate, şi se concentrează asupra atitudinilor şi obiceiurilor de vacanţă ale românilor, precum şi asupra profilului publicului ţintă al destinaţiilor turistice din ţară.

Studiul are acoperire naţională, vizând toate regiunile ţării şi toate gradele de urbanizare. Colectarea datelor a fost realizată printr-un sondaj online, iar eroarea statistică pentru acest eşantion este de 1,8%.

Studiul curent are la bază şi alte cercetări premergătoare realizate în 2021 şi 2022, cu scopul de a investiga obiceiurile românilor cu privire la petrecerea vacanţelor şi de a identifica informaţiile de inclus în studiul de anvergură realizat în martie 2023.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
dan t (1)
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Fall 2024
tudor chirila
Tudor Chirilă, reacție după documentarul lansat de Recorder: „Îmi dau...
Echipa națională de fotbal a României
Echipa naţională a României joacă ultimul meci din acest an...
După ce au promis să „facă America sănătoasă”, Trump şi Kennedy Jr s-au înfruptat cu burgeri şi cartofi prăjiţi/ Foto: Instagram
După ce au promis să „facă America sănătoasă”, Trump şi Kennedy Jr...
Pe aceeași temă
Praga interzice tururile turistice prin pub-uri/ Shutterstock
Praga interzice tururile turistice prin pub-uri: „Pot crea impresia unei lipse de cultură în...
Mamaia,Beach,At,Sunset,,,Constanta,,,Romania.
Programul „Litoralul pentru toţi” începe duminică. Tarife de cazare cu până la 70% mai mici...
Stefan Radu Oprea, Minister of Economy. press briefing, Bucharest, Romania - 21 Jun 2024
Ministrul Turismului: Am stricat conceptul de staţiune. Avem blocuri de apartamente la un loc...
Croația/ Shutterstock
Croaţia vrea să limiteze închirierea apartamentelor în scop turistic, pentru a rezolva criza...
Te-ar putea interesa și
Booking.com
Amendă de 413,2 milioane de euro pentru Booking.com, care a abuzat de poziţia sa dominantă, în...
View,Of,Kokkari,Fishing,Village,With,Beautiful,Beach,,Samos,Island,
Pe fondul unei inflaţii de 90%, turcii preferă să meargă la restaurant în Grecia
Panorama,View,Of,Mountain,Fuji,In,Japan,During,Cherry,Blossom
Un oraş din Japonia, inundat de turişti, blochează o privelişte virală cu Muntele Fuji
turisti spania
"Pute a turiști!"; "Duceți-vă acasă!". Spaniolii, tot mai furioși pe fluxul mare de turiști...
Partenerii noștri
Digi24 Noi imagini cu rachetele balistice care au lovit Dnipro. Rusia susține că a învins „întreaga campanie pentru 2025” a armatei ucrainene
Noi imagini cu rachetele balistice care au lovit Dnipro. Rusia susține că...
DigiSport Ce șanse au kosovarii să ajungă din nou lângă România: ”Facem totul!”
Ce șanse au kosovarii să ajungă din nou lângă România: ”Facem totul!”
PeRoz Îi despart 30 de ani, dar abia așteaptă să facă nunta: "Romeo și nepoata lui". În ciuda criticilor, spun că sunt unul pentru celălalt
Îi despart 30 de ani, dar abia așteaptă să facă nunta: "Romeo și nepoata...
Film Now Johnny Depp: Toată lumea a fost împotriva mea. Nu am resentimente sau vreo rezervă de ură
Johnny Depp: Toată lumea a fost împotriva mea. Nu am resentimente sau vreo...
Digi World Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost dificil să ne privim în ochi"
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă...
Stirile Kanal D La ce oră se deschid secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale 2024? Turul 1 are loc duminică, 24 noiembrie
La ce oră se deschid secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale...
ProFM Mândria supremă a Antoniei sunt copiii ei: "Cea mai mare realizare a mea". Reacțiile urmăritorilor: "Ce frumoși și ce seamănă cu tine!"
Mândria supremă a Antoniei sunt copiii ei: "Cea mai mare realizare a mea"...
Digi Life Suma record pentru care a fost vândut ceasul oferit căpitanului care a salvat peste 700 de pasageri de pe Titanic
Suma record pentru care a fost vândut ceasul oferit căpitanului care a...
Ultimele știri din matinal
dr savu 4
Cum să ne adaptăm la trecerea la ora de iarnă. Sfaturile doctorului Marius Sava
marcel ciolacu matinal digi fm
Marcel Ciolacu, în direct la Digi FM, când a fost rugat să-și facă o descriere în engleză: "Am...
florin negrutiu 1 oct
Florin Negruțiu, despre dezastrul PNRR: PSD-ul antireformist, prins între USR și Comisia...
anul nou care n-a fost - mihai calin nicoleta hancu
„Anul Nou care n-a fost”, povestea filmului premiat la Veneția. Interviu cu actorii Nicoleta...
Ultimele știri
Snow in Paris
Haos în Franţa, din cauza vremii. 200.000 de gospodării nu au electricitate, iar ninsoarea a...
elena lasconi
Alegeri prezidențiale 2024. Elena Lasconi e sigură că intră în turul 2: "Voi câștiga...
parada 1 dec
Când are loc repetiţia generală pentru Parada de 1 Decembrie
Poliție/ Shutterstock
Recomandări pentru şoferi ale poliţiştilor rutieri, în contextul codului roşu de viscol...