Criza COVID-19 ar putea reprezenta rampa de lansare a unor tratamente pentru cancer sau SIDA. Potențialul ARN-ului de a pune în mișcare sistemul imunitar și în lupta acestor boli este studiat intens de soții Ugur Sahin și Özlem Türeci, co-fondatorii BioNTech, companie care a dezvoltat vaccinul anti-COVID-19 pentru Pfizer.
Cei doi turci au făcut un anunț bombă: „Avem 15 vaccinuri anticancerigene supuse testării clinice, cel mai avansat fiind cel împotriva melanomului”.
În următorii 5 ani, ei plănuiesc „să aducă pe piață unele dintre ele și, de asemenea, să aducă alte vaccinuri noi într-un stadiu avansat de dezvoltare clinică”.
Sahin și Türeci și-au început cercetările importante în anii 1990, cu studii menite să întărească sistemul imunitar împotriva cancerului prin ARN mesager - același principiu folosit pentru a dezvolta vaccinul anticoronavirus.
ARN mesager este cea mai veche formă de programare construită de natură, deoarece transmite celulelor instrucțiunile de producere a proteinelor. Am înțeles imediat potențialul enorm care exista în furnizarea de informații direct celulelor imune, codificându-le în ARN mesager. Și apoi lasă sistemul imunitar să facă ceea ce face cel mai bine: să ne protejeze corpul de amenințări, a explicat Ugur Sahin.
Pentru soția sa, Özlem Türeci, pandemia a fost doar botezul focului pentru utilizarea tehnologiei ARM mesager.
Următorii cinci până la zece ani ar putea duce la o schimbare de paradigmă în multe dintre vaccinurile existente, a subliniat omul de știință.
ANR mesager ar putea fi soluția pentru multe boli, inclusiv pentru cele autoimune: „Ne permite să reprogramăm sistemul imunitar nu doar pentru a-l stimula, ci și pentru a-l calma, iar acest lucru va fi prețios pentru tratamentul bolilor autoimune în care daunele sunt făcute de un sistem imunitar hiper-reactiv - și în medicina regenerativă”.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!