Operatorii de la 112 au adunat în 2024, la nivelul întregii țări, peste 30 de zile de conversații telefonice inutile din cauza celor care au sunat abuziv la numărul de urgență. Totuși, numărul apelurilor care nu reprezintă o urgență reală a scăzut cu un milion față de 2023.
Conform STS, aproape patru milioane de români au sunat, în 2024, la 112 reclamând situații care nu reprezentau o urgență pentru poliție, pompieri, jandarmi sau medici. Chiar dacă au fost mai puțini ca în anii trecuți, aceste apeluri tot au luat din timpul vital pentru oameni cu probleme grave, potrivit Știrile ProTV.
„Am auzit de la vecini că am fost căutat de politie și vreau să știu de ce!”, „Vreau să o sunați pe soția mea, să îmi faceți legătură cu ea!”, „Am parcat mașina neregulmentar și nu o mai găsesc!”, acestea au fost câteva dintre „problemele” pentru care unii dintre români au apelat serviciul de urgeță.
Tot din categoria apelurilor care nu reprezintă o urgență sunt și cei care sună la 112 să anunțe că au rămas fără energie electrică sau căldură. Mulți au sunat să anunțe că și-au pierdut portofelele sau să ceară legătura cu poliția animalelor pentru preluarea puilor găsiți pe stradă. Aceste persoane riscă amenzi dacă operatorii îi dau pe mâna poliției, iar sancțiunile pot fi cuprinse între 100 și 500 de lei.
Apelanții care fac abuz, cei care înjură sau vor să facă farse, au irosit anul trecut 880 de ore din timpul operatorilor STS. Pentru aceștia, legea s-a înăsprit și prevede amenzi de până la 8.000 de lei. Există inclusiv un top al județelor în care au fost cele mai multe persoane amendate. Potrivit inspectoratelor de poliție din Argeș și Mehedinți, valoarea totală a amenzilor date în aceste județe a fost de peste 3,4 milioane de lei.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!