O intervenţie în premieră în România a fost realizată de medicii de la Spitalul Clinic de Urgenţă "Prof. Dr. Nicolae Oblu" Iaşi care au operat pe creier în semiîntuneric de o tumoră gigant de 10 centimetri un copil de 12 ani.
„Echipa medicală, condusă de conf. univ. dr. Lucian Eva, managerul Spitalului Clinic de Urgenţă «Prof. Dr. Nicolae Oblu» Iaşi a realizat o operaţie revoluţionară efectuată în semiîntuneric şi care a salvat viaţa unui băieţel de 12 ani. Marian a trecut printr-o intervenţie chirurgicală complexă de aproximativ cinci ore, în cadrul căreia neurochirurgii au reuşit să îndepărteze o tumoră de 10 centimetri”, au transmis reprezentanţii spitalului, potrivit News.ro.
Nicoleta Miron, mama băiatului, a povestit cum a fost diagnosticat copilul. „A fost foarte greu. De vreo trei săptămâni avea stări de somnolenţă, stări de vomă. Nu mai era copilul pe care îl ştiam, care a alergat tot timpul, care era dornic de viaţă şi în trei săptămâni, odată la urgenţă, ne-a zis că e de la ochi, am fost la ochi, am făcut la ochi totul, că toate simptomele astea ni s-a zis că sunt de la ochi. Ne-a zis dacă suntem de acord să mergem la Galaţi. I s-a făcut CT-ul. După ce s-a terminat totul, m-a chemat domnul doctor în cabinet la dânsul. Mi-a arătat exact despre ce este vorba. Mi-a zis că este o tumoare. Mi-a zis că este destul de mare, cam 15% din creier şi că ne va trimite la Iaşi pentru operaţie. În momentul când mi s-a zis că este tumoare şi că este destul de măricică, m-a terminat practic. Mă gândeam de ce i se întâmplă unui copil de 12 ani chestia asta”, a declarat femeia.
Ea a adăugat că băiatul ei este puternic, este un luptător. „Când m-a chemat domnul doctor şi mi-a spus exact despre ce este vorba, ce substanţă o să i se administreze ca să localizeze acolo, să poată să cureţe destul de bine, în momentul când mi-a zis, nu m-am mai realizat exact, că m-a bufnit plânsul. Dar ştiu că e ceva foarte grav şi cu ajutorul lui Dumnezeu va fi bine. Putem zice că s-a născut din nou. Mulţumim domnului Doctor pentru că s-a ocupat de noi, a avut grijă şi a mai primit o nouă viaţă. El e puternic, luptător, luptă în continuare. Dar e foarte greu ca un părinte, ca o mamă să treacă prin ceea ce am trecut”, a afirmat Nicoleta Miron.
Pentru prima dată în România, a fost folosită substanţa inovatoare – acidul 5-aminolevulinic (5-ALA) – la un copil, lucru care a permis identificarea şi protejarea ţesutului cerebral sănătos. Această substanţă a jucat un rol esenţial în succesul intervenţiei şi în salvarea vieţii lui Marian.
„A venit la noi în urgenţă, diagnosticat cu o tumoră la nivelul creierului de dimensiuni foarte mari, care ne-a pus reale probleme în ceea ce priveşte diagnosticul lui. În final, după ce am făcut explorări de înaltă performanţă la nivelul spitalului şi anume rezonanţă magnetică nucleară, am decis să facem o rezecţie maximală a leziunii, utilizând o substanţă de contrast, acidul 5-aminolevulinic, în premieră la nivel naţional, pentru că este pentru prima oară când utilizăm această substanţă la copii. Utilizarea substanţei la copii a fost o contraindicaţie relativă în această privinţă, dar există de câţiva ani studii care arată eficienţa utilizării substanţei, bineînţeles după anumite criterii, în ceea ce priveşte rezecţia acestor tipuri de tumori la pacienţii tineri”, a explicat conf. univ. dr. Lucian Eva.
Citește și: O pacientă cântă la vioară în timp ce medicii îi îndepărtează o tumoră de pe creier (VIDEO)
El a adăugat că operaţia a fost un succes. „Din punctul nostru de vedere, operaţia a fost un succes, am reuşit să scoatem maximal tumora, de altfel starea copilului este bună, urmează ulterior să vedem examenul anatomopatologic şi tratamentul complementar pe care copilul îl va urma. Faptul că am utilizat această substanţă ne-a ajutat foarte mult în a face o rezecţie maximală şi corectă a leziunii, fără ca acest copil să aibă deficite post-operatorii”, a mai precizat medicul.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!