Guvernul din Kenya a ordonat evacuarea persoanelor care locuiesc în apropierea a 178 de baraje şi rezervoare, pe măsură ce ploile abundente continuă, conform BBC.
Ministerul de Interne a avertizat că acumulările de apă „s-au umplut sau sunt aproape umplute şi se pot deversa în orice moment, prezentând un risc mare pentru persoanele care locuiesc în apropierea lor”, relatează News.ro.
Populaţiei i s-a oferit un termen 24 de ore de la 18:30, ora locală, joi, să plece. Ploile abundente recente au provocat inundaţii severe şi alunecări de teren în Kenya şi Tanzania.
Aproximativ 188 de persoane au murit în Kenya din martie, iar alte 90 sunt dispărute, conform ultimelor estimări oficiale. Alte 155 de persoane au murit în Tanzania.
Inundaţiile au afectat şi capitala Nairobi. Oficialii se aşteaptă ca situaţia să se agraveze în următoarele zile odată cu venirea vremii mai extreme.
„În mod crucial, regiunea de coastă este probabil să se confrunte cu ciclonul Hidaya, care va avea ca rezultat precipitaţii abundente, valuri mari şi vânturi puternice care ar putea afecta activităţile marine din Oceanul Indian”, a anunţat biroul preşedintelui kenyan William Ruto.
Departamentul meteorologic din Kenya a transmis că Nairobi este de aşteptat să fie printre zonele cel mai grav afectate de furtună. Ministerul de Interne a precizat că situaţia „ar putea deveni îngrozitoare, deoarece solul este ”complet saturat” cu apă.
Acesta a subliniat că evacuările nu ar trebui să aibă loc noaptea, ci să înceapă vineri de la ora 06:00.
Ministerul a adăugat că a înfiinţat adăposturi temporare şi că există rezerve de alimente şi articole de bază pentru evacuaţi.
Ordinul de evacuare a vizat zonele din apropierea barajelor Nairobi şi Titanic. Nu este clar câte persoane vor fi afectate de ordinul de evacuare.
Guvernul kenyan s-a confruntat cu critici pentru viteza de răspuns la dezastrul natural în curs.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!