Acum la Digi FM Oana Zamfir și Vlad Craioveanu IMAGINE DRAGONS - Radioactive

Învierea Domnului - cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii, sărbătoarea bucuriei. Tradiții străvechi

Foto: Inquam Photos/Virgil Simonescu

Sărbătorile pascale pentru credincioşii ortodocşi încep duminică şi se desfăşoară pe durata a trei zile. Ceremonii pascale au loc la Ierusalim şi peste tot în lume unde trăiesc comunităţi creştine. Sărbătoarea Paştelui este considerată sărbătoarea bucuriei date de vestea Învierii Mântuitorului. O veste care, până la Înălţarea Domnului, respectiv timp de 40 de zile, se regăseşte în salutul "Hristos a înviat!", la care se răspunde cu "Adevărat a înviat!".

Învierea Domnului, numită şi sărbătoarea Paştilor, adică ziua în care răul şi viclenia vor fi lăsate deoparte, îmbrăcând haina adevărului şi a bucuriei, este cea mai veche sărbătoare a creştinătăţii. Este sărbătoarea care a adus omenirii speranţa mântuirii şi a vieţii veşnice, prin sacrificiul lui Iisus Hristos, potrivit News.ro. 

Paştele a fost sărbătorit încă din epoca apostolică.

Paşte vine din ebraicul pesah - trecere. Paştele evreilor marca trecerea poporului ales prin Marea Roşie, din robia Egiptului în pâmântul făgaduinţei, Canaan. Paştele creştinilor este, în primul rând, sărbătoarea Învierii Domnului.

În prezent, Biserica Ortodoxă Română sărbătoreşte Crăciunul după calendarul gregorian şi Paştele după cel iulian.

Biserica Ortodoxă Finlandeză şi cea Estoniană sunt singurele biserici ortodoxe care sărbătoresc Paştele după calendarul gregorian.

Tradiţii străvechi

Slujba de Înviere începe în jurul orei 23.00, în interiorul lăcaşurilor de cult. Învierea Mântuitorului este proclamată în afara bisericii pentru că ea îi priveşte pe toţi oamenii - credincioşi sau necredincioşi. La miezul nopţii, preotul iese din biserică având lumânarea aprinsă şi îi îndeamnă pe cei prezenţi: "Veniţi de luaţi Lumină!". În multe locuri, Lumina este împărţită credincioşilor împreună cu bucăţele de pâine stropite cu vin, denumite Paşte. După ce lumânările oamenilor sunt aprinse, alaiul avându-l în frunte pe preot, dascăl şi cântăreţi înconjoară biserica de trei ori, cântând "Hristos a înviat din morţi, cu moartea pe moarte călcând, şi celor din morminte viaţă dăruindu-le". Apoi, se intră din nou în biserică, unde continuă slujba de Înviere, care durează până în jurul orei 03.00 dimineaţa.

Credincioşii care au postit în toate cele şapte săptămâni se pot împărtăşi în Noaptea de Înviere. După slujbă, este tradiţia ca preotul să dezlege bucatele pe care le aduc credincioşii la biserică - ouă vopsite, cozonac, pască sau friptură - şi să le sfinţească, astfel că prima masă "de dulce" se ia în biserică.

Una dintre tradiţiile străvechi de Paşte o reprezintă ouăle vopsite. Prezenţa în creştinism a ouălor roşii este una simbolică şi reprezintă o altă mărturie clară a vechimii acestui mare praznic. În multe dintre mormintele vechi ale creştinilor au fost descoperite şi coji de ouă şi se pare că acest aliment nu lipsea de la agapele ce se făceau în acele vremuri. În antichitate, în special la egipteni, oul era simbol al lumii şi al eternităţii, din moment ce forma lui pare a fi una perfectă şi fără început.

Pentru iudei, dar şi pentru păgâni, ouăle erau simboluri ale creaţiei şi ale învierii. Creştinii, încă de la început, au legat de ouăle roşii simbolismul învierii neamului omenesc prin Mântuitorul Iisus Hristos, dar şi pe cel al creării din nou a lumii, culoarea roşie însemnând sângele Domnului curs pe Cruce. "Oul pascal“ reprezintă, pe de altă parte, simbolul văzut al învierii morţilor, a cărei garanţie este însăşi Învierea cea din morţi a Domnului. Din tradiţia creştină mai ştim că Maria Magdalena s-ar fi înfăţişat împăratului Tiberiu cu un ou roşu şi i-ar fi spus: "Hristos a înviat!“. Există opinii potrivit cărora acest fapt ar fi generat introducerea ouălor roşii în cadrul sărbătorii Paştilor.

Un alt obicei de Paşti este acela ca după slujbă credincioşii să meargă la cimitir, unde aprind lumânări pe mormintele celor dragi. Tot acolo, se aduc bucate care sunt date de pomană celor sărmani.

Duminică, spre prânz, credincioşii sunt aşteptaţi la biserică pentru slujba cunoscută ca "A doua Înviere", la care vor fi citite în 12 limbi versetele 19-25 din capitolul XX al Evangheliei după Ioan.

În slujba Bisericilor Ortodoxe Orientale (necalcedoniene), serbarea Sfintelor Paşti se bucură de aceeaşi cinste ca şi în Bisericile Ortodoxe Răsăritene, fiind foarte dezvoltate din punct de vedere liturgic. Din această familie de Biserici, în prima grupă sunt Biserica Ortodoxă din India şi Biserica Ortodoxă Siriană din Antiohia, care au acelaşi tipic pentru slujba Învierii. În unele din aceste biserici, preotul, cu crucea în mână, însoţit de diaconi cu luminări aprinse şi cu cădelniţe, spune: "Fraţilor, vă spun o veste nouă: Hristos a Înviat din morţi şi a doborât pe duşmanii Săi la spatele Lui". Credincioşii răspund: "Noi credem că adevărat a Înviat". Acest ritual se rosteşte de trei ori, în timp ce sună clopotele.

Biserica Ortodoxă Etiopiană, care face parte din acelaşi grup de Biserici necalcedoniene, are de asemenea un ritual dezvoltat în ceea ce priveşte sărbătoarea Învierii Domnului. Preotul citeşte Evanghelia de la Matei, Marcu şi Luca, după care, cu o cruce în mână, le spune credincioşilor: "Hristos a Înviat din morţi", iar aceştia răspund: "Cu marea putere dumnezeiască". În Biserica Ortodoxă Armeană, Sfânta Liturghie începe în jurul orei 20.00, după care are loc procesiunea în timpul căreia se cântă "Astăzi a înviat din morţi". La final, toţi oamenii prezenţi, începând cu preotul, îşi spun unii altora "Hristos a Înviat!".

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
Lucian Mîndruta sezon 2 - 2024
Lucian Mîndruță – 16 decembrie 2024
paleologu digifm
Cum vede Theodor Paleologu cultura, politica și provocările României...
Prague,,Czechia,-,7,20,2024:,Smartphone,On,Surface,Showing
„Vot pentru Adeline”, o nouă tentativă de fraudă ce vizează conturile...
ana si cezar
Ana Ularu și Cezar Grumăzescu, invitați speciali la matinalul Digi...
Pe aceeași temă
Ciocnit ouă roșii de Paști, masă, familie de Învierea Domnului, sărbătoare de creștinism
Studiu: 8 din 10 români vor petrece Paștele acasă, în familie. Cât vom cheltui pe masa de...
Marcel Vela
Paștile și Sf. Lumină vor fi distribuite de preoți și voluntari. Credincioșii nu vor ieși în...
Rugăciune, credință, creștinism, studiu biblic, viața spirituală în izolare
Cum vor sărbători Paștele credincioșii din alte țări. Ce măsuri au luat bisericile locale
Partenerii noștri
Digi24 „Caut chiriaș care să ajungă acasă după 20.30 seara și să lipsească în weekenduri”. Un anunț s-a viralizat din cauza cerințelor
„Caut chiriaș care să ajungă acasă după 20.30 seara și să lipsească în...
DigiSport Victor Angelescu a transmis ce demersuri va face Rapid pentru a elucida situația lui Clinton N'Jie
Victor Angelescu a transmis ce demersuri va face Rapid pentru a elucida...
PeRoz Eliza Iliescu împlinește 20 de ani. Cea mai bătrână mamă din România i-a spus adevărul despre tatăl ei abia la 17 ani
Eliza Iliescu împlinește 20 de ani. Cea mai bătrână mamă din România i-a...
Film Now Toată un zâmbet. Cameron Diaz, la prima apariție pe covorul roșu în cinci ani de zile. Fermecătoare și impresionantă
Toată un zâmbet. Cameron Diaz, la prima apariție pe covorul roșu în cinci...
Digi World Înainte și după! Cum s-a schimbat corpul unui tânăr care a parcurs 250.000 de pași în șapte zile: „Nu mă așteptam să văd vreo diferență”
Înainte și după! Cum s-a schimbat corpul unui tânăr care a parcurs 250.000...
ProFM Cele mai așteptate nunți ale anului 2025. Cine sunt vedetele care s-au logodit și urmează să se căsătorească în acest an
Cele mai așteptate nunți ale anului 2025. Cine sunt vedetele care s-au...
Digi Life Circa 94 de milioane de vizitatori străini în Spania, în 2024. Câte miliarde de euro au cheltuit
Circa 94 de milioane de vizitatori străini în Spania, în 2024. Câte...
President Biden delivers remarks on extreme weather in Washington, DC
Biden se declară îngrijorat de "fragilitatea democraţiei americane"...
Ultimele știri din matinal
florin negrutiu alegeri
Florin Negruțiu: Clasa politică zboară cu jetul, dar țara e pe marginea prăpastiei
paleologu012
Theodor Paleologu: România e o democrație originală și vulnerabilă. Avem nevoie de terapie...
Calin Georgescu/ Inquam Photos / George Calin
Analiza profesorului Cristian Păun: Cum e afectată economia și cât de realizabile sunt...
cristian pirvulescu
Cristian Pîrvulescu, despre cum influențează instabilitatea politică alegerile din România...
Ultimele știri
Seismograph,And,Earthquake.a,Seismograph,Records,The,Seismic,Activity,Of,An
Cutremur cu magnitudinea 3,2 în județul Vrancea, vineri dimineața
incendiu california
Persoanele evacuate din Los Angeles, sfătuite să rămână departe de case pentru cel puţin încă...
ro alert
Mesaj RO-Alert privind posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian, în zona de nord...
Homeless,Stray,Cat,Resting,On,Wooden,Bench,In,Park.,Abandoned
Nicuşor Dan: Dispozitive pentru hrănirea pisicilor fără stăpân, amplasate în parcurile...