Acum la Digi FM SHOUSE - Won t Forget You

Ion Iliescu: „Uniunea Europeană nu poate fi ţap ispăşitor pentru neputinţele noastre”

ion_iliescu_39601000_48011900

Ion Iliescu a postat, pe blogul său, un mesaj cu ocazia preluării de către România a preşedinţiei UE. El este de părere că „Uniunea Europeană nu poate fi ţap ispăşitor pentru neputinţele noastre, pentru eşecurile noastre, pentru egoismul şi iresponsabilitatea unora sau altora dintre liderii politici, de la Bucureşti sau de la Bruxelles”. Mai mult, fostul președinte crede că „manifestările de joi seara, de la Ateneul Român, au fost, înainte de orice, un omagiu adus simplilor cetățeni, care au făcut posibilă împlinirea acestui proiect național”.

Iată mesajul integral transmis de Ion Iliescu:

„Este drumul parcurs de națiunea noastră în cele trei decenii scurse de la Revoluția Română din decembrie 1989. Poate că unora li se pare că ne-a luat prea mult timp să ajungem aici. Timpul istoric ne spune altceva. Este o realizare incredibilă pentru poporul român, după o schimbare radicală de sistem politic și economic, în condiții de instabilitate geo-politică, de reașezare a raporturilor de forțe la nivel global. Ea a fost posibilă în primul rând prin acceptarea de către cetățenii români a costurilor economice și sociale ale tranziției, și îmi place să cred că manifestările de joi seara, de la Ateneul Român, au fost, înainte de orice, un omagiu adus simplilor cetățeni, care au făcut posibilă împlinirea acestui proiect național.

A fost, cred, și un omagiu adus tuturor celor care – politicieni, intelectuali publici, oameni din societatea civilă – au contribuit la definirea proiectului strategic al României, imediat după Revoluție: aderarea europeană și euro-atlantică. Indiferent de convingerile lor politice și ideologice, de viziunile lor despre viitorul țării, despre sisteme de guvernare, au reușit să se așeze deasupra lor, și să construiască un consens în privința aderării României la UE și la NATO. ”Consensul de la Snagov” este expresia cea mai luminoasă a politicii acestor ultimi 30 de ani. El a fost operă colectivă, ca și Unirea, și dovedește că numai prin solidaritate ne putem atinge obiectivele interesului național.

Se cuvine să ne amintim, acum și aici, și de prietenii României, fără de care nu am fi reușit ce ne-am propus. Este vorba în primul rând de președintele Franței, François Mitterrand, și de cancelarul Germaniei, Helmut Kohl. Viziunea lor despre viitorul Europei, tenacitatea cu care au urmărit aducerea Estului european fost comunist în rândul familiei europene, ajutorul dat României, rămân un punct de reper în istoria post-comunismului. Este vorba și de aliații noștri americani, care, prin Parteneriatul Pentru Pace, au oferit României nu doar perspectiva aderării la NATO, ci și garanții de securitate, care ne-au ajutat în procesul de aderare.

Spuneam, nu o dată, că aderarea la UE a fost marele proiect strategic al României, după ieșirea din totalitarism. Acest proiect s-a încheiat joi, simbolic, la Ateneul Român. Pentru România trebuie să înceapă un nou capitol: cel al integrării europene. Adică un nou proiect, în care țara noastră să contribuie pe deplin, cu idei și soluții, la reforma Uniunii, la progresul ei. Ar fi trebuit să ne definim, deja, profilul nostru, ca țară, în concertul european. Președinția prin rotație a Consiliului European ne pune la încercare capacitatea administrativă, viziunea politică și solidaritatea, ca națiune. Vom vedea care ne sunt punctele tari, care ne sunt slăbiciunile. Sper că vom realiza, în sfârșit, că nu confruntarea, ci consensul, face lucrurile să progreseze în sensul dorit de noi, toți.

România nu este nici eurosceptică, acum, și nici deziluzionată de aderare. Este doar realistă, s-a maturizat, politic și social, abordează critic realitatea, și asta este bine. Va rămâne susținătoare a proiectului european atâta vreme cât el va genera bună guvernare, prosperitate, va reduce decalajele de dezvoltare și polarizarea economică și socială. Criza prin care trece acum Uniunea nu are cum să nu aibă ecouri și în România. Dar putem alege să fim parte a soluției pentru problemele Uniunii, și nu generatori de noi probleme, cum este cazul Brexitului. Pentru asta noua generație de politicieni din România trebuie să dovedească responsabilitate și angajament în slujirea interesului public și a binelui comun. Uniunea Europeană nu poate fi țap ispășitor pentru neputințele noastre, pentru eșecurile noastre, pentru egoismul și iresponsabilitatea unora sau altora dintre liderii politici, de la București sau de la Bruxelles.

Este nevoie, mai mult decât oricând, de solidaritate. Și de democrație în funcționarea instituțiilor politice și economice ale națiunilor și ale Uniunii. Criza proiectului european, reală, este înainte de toate, o criză a democrației. Și nu poate fi rezolvată cu măsuri de forță, cu reducerea la tăcere a vocilor critice, cu etichetarea celor care au o altă viziune despre Uniune și despre problemele ei. Un populism nu poate fi combătut tot cu un populism, fie el și de sens opus. Iar reforme de genul Europa cercurilor concentrice nu pot crește susținerea cetățenilor pentru Europa. Cred că a venit vremea să ne întoarcem la politică, să ne vindecăm de iluzia ”tehnocrată”. Pentru că politicul poate fi controlat democratic de popor, tehnocrații, nu, ei nu-și asumă erorile și deciziile greșite, nu răspund în fața nimănui.

Spun aceste lucruri și pentru că urmează alegerile europene, altă încercare pentru președinția României. Demnitatea de europarlamentar nu este, nu poate fi, o recompensă pentru niște politicieni, sau clienți ai lor, ci o împlinire pentru cariere politice exemplare, în slujba cetățenilor și a națiunilor europene. Este momentul ca elitele politice să se întâlnească din nou cu cetățenii, pe agenda publică, și cu un proiect comun, acela al integrării europene, de care să se bucure toți membrii Uniunii.

Sunt convins că Președinția României va fi un succes, pentru că avem și mândria, și demnitatea, de a arăta că nu de puține ori am fost judecați greșit, că românii pot oferi Europei valori și proiecte, cu fața la viitor.”

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
Lucian Mîndruta sezon 2 - 2024
Lucian Mîndruță – 16 decembrie 2024
Mesaj pe WhatsApp, mesagerie online, fraudă pe social media
Ce este „Schema 1800”, noua înșelătorie care circulă pe WhatsApp
Vreme februarie/ Shutterstock
Cum va fi vremea în luna februarie. Prognoza meteo pentru următoarele...
gaze
Prețurile la energie ar putea rămâne plafonate și după 1 aprilie
Pe aceeași temă
România sălbatică, turism, munte
România, inclusă de CNN printre cele mai bune locuri de vizitat în 2025. Cum este descrisă...
Transfagarasan Road seen from Balea Lake area in Fagaras Mountains (part of Carpathian Mountains), Romania
România, cap de listă într-un clasament al Vogue privind cele mai bune locuri de vizitat din...
European Summit in Brussels
Șefa diplomaţiei UE trage un semnal de alarmă în privinţa „flotei fantomă” a Rusiei şi promite...
Cod portocaliu de vânt/ ANM
Cod portocaliu de vânt în estul Munteniei şi pe litoral. Cod galben în Muntenia, Dobrogea...
Te-ar putea interesa și
MApN/ Shutterstock
O rachetă a forţelor Federaţiei Ruse ar fi trecut pentru aproximativ două minute prin spaţiul...
Nicusor Dan
Nicuşor Dan, mesaj de Crăciun: „Am avut un an complicat şi ne aşteaptă, de asemenea, o...
preşedintele Volodimir Zelenski
Al treilea Crăciun pe vreme de război. Zelenski a felicitat ucrainenii şi le-a urat să fie pace
giurgiu-ruse
Controalele vor fi introduse la frontiera bulgaro-română timp de şase luni de la 1 ianuarie...
Partenerii noștri
Digi24 Reclama care a revoltat internetul. „Idiotul care a conceput asta nu a văzut ce văd și eu?”
Reclama care a revoltat internetul. „Idiotul care a conceput asta nu a...
DigiSport Nota primită de Răzvan Marin pentru evoluția din meciul cu AC Milan
Nota primită de Răzvan Marin pentru evoluția din meciul cu AC Milan
PeRoz Irinel Columbeanu și-a găsit liniștea în brațele unei doamne de la azil: „După o anumită vârstă, dragostea este simplă
Irinel Columbeanu și-a găsit liniștea în brațele unei doamne de la azil...
Film Now A trăit povești de dragoste cu actori alături de care a jucat. Shirley MacLaine dezvăluie de ce nu s-a iubit cu Jack Nicholson
A trăit povești de dragoste cu actori alături de care a jucat. Shirley...
Digi World Cel mai bun moment al zilei în care să-ți bei cafeaua. Așa vei profita de toate beneficiile ei
Cel mai bun moment al zilei în care să-ți bei cafeaua. Așa vei profita de...
ProFM Fosta soție a lui CRBL, copleșită de atenția bărbaților după divorț: „Primesc flori și bomboane la birou, dar nu știu de la cine”
Fosta soție a lui CRBL, copleșită de atenția bărbaților după divorț...
Digi Life Suma record pentru care a fost vândut ceasul oferit căpitanului care a salvat peste 700 de pasageri de pe Titanic
Suma record pentru care a fost vândut ceasul oferit căpitanului care a...
Aleksandar Vucic/ Profimedia
Azerbaidjanul a întrerupt fluxul de gaz către Serbia, anunţă preşedintele...
Ultimele știri din matinal
florin negrutiu alegeri
Florin Negruțiu: Clasa politică zboară cu jetul, dar țara e pe marginea prăpastiei
paleologu012
Theodor Paleologu: România e o democrație originală și vulnerabilă. Avem nevoie de terapie...
Calin Georgescu/ Inquam Photos / George Calin
Analiza profesorului Cristian Păun: Cum e afectată economia și cât de realizabile sunt...
cristian pirvulescu
Cristian Pîrvulescu, despre cum influențează instabilitatea politică alegerile din România...
Ultimele știri
minister-rus-externe-profimedia
Rusia, supărată din cauza noilor sancţiuni ale SUA: „Acţiunile ostile ale Washingtonului nu...
Două tramvaie s-au ciocnit la Strasbourg/ Foto: X
Două tramvaie s-au ciocnit la Strasbourg. Zeci de persoane sunt rănite
Proteste violente în China, în urma morţii unui adolescent/ Foto: X
Proteste violente în China, în urma morţii unui adolescent
politist-1ecuson-politia-romana
Un călător a aruncat o petardă în cabina vatmanului, într-un tramvai din Timişoara. Poliția a...