România își câștigă locul pe harta destinațiilor de neratat pentru drumeți, odată cu recomandarea traseului Via Transilvanica de către jurnaliștii de la celebra revistă National Geographic. Publicația americană compară spectaculoșii Carpați Meridionali cu munții Elveției, dar atrage atenția că frumusețea vine aici fără prețuri exorbitante.
Via Transilvanica este un traseu turisitic ce se întinde pe 1400 de kimetri și care pornește din Bucovina, de la Putna, străbate Transilvania și se încheie la Drobeta-Turnu Severin.
Jurnaliștii de la National Geographic compară priveliștea de pe Via Transilvanica cu cea de pe Berner Oberland, regiunea cu altitutinea mai înaltă din cantonul Berna, Elveția.
„În timp ce Alpii Elvețieni au fost de multă vreme destinația prestabilită pentru evadarile montane în Europa, Alpii Transilvăneni ai României oferă munți la fel de maiestuoși la o fracțiune din cost. Transilvania, al cărei nume latin înseamnă „pământ dincolo de pădure”, a fost de secole o răscruce de civilizații. Influențele romane, otomane, maghiare și săsești și-au pus amprenta pe orice, de la arhitectură la bucătărie”, notează, în recomandarea sa, National Geographic, potrivit Hotnews.ro.
Jurnaliștii americani remarcă faptul că Transilvania este mai cunoscută drept „patria lui Dracula”, cu referire la personajul ficțional creat de Bram Stoker inspirat de Vlad Țepeș, însă scriu că regiunea „ascunde moștenirea remarcabilă și splendoarea naturală a regiunii”.
„Alpii Transilvaniei, parte a lanțului muntos Carpați, sunt unele dintre ultimele locuri sălbatice de pe continent și găzduiesc cele mai mari populații de carnivore mari din Europa, inclusiv aproximativ 6.400 de urși bruni și peste 2.000 de lupi, alături de cerbi roșii, râși și acum, zimbrul european”, scrie National Geographic.
De asemenea, National Geographic continuă șirul recomandărilor, explicând că cei care caută „senzații tari de iarnă fără prețuri elvețiene” ar trebui să vină în România.
„Iarna transformă Piatra Craiului într-o destinație de schi accesibilă. Pârtiile pot fi mai puțin extinse, dar oferă condiții impecabile și ospitalitate montană autentică la prețuri care îi fac pe schiorii din Europa de Vest să se gândească mai bine. În timp ce un abonament de o zi pentru sezonul de vârf la emblematica stațiune Zermatt din Elveția costă în jur de 102 de dolari în franci elvețieni, principala stațiune de schi Poiana Brașov din România oferă un bilet de teleschi pentru o zi întreagă la aproximativ 46 de dolari”, mai scrie National Geographic.
Potrivit descrierii de pe site-ul propriu, Via Transilvanica, “drumul care uneşte”, este un traseu turistic de lungă distanţă de 1.400 de kilometri care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta-Turnu Severin şi este destinat drumeţiei pe jos, cu bicicleta sau călare.
”Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite, stâlpi indicatori, iar la fiecare km se găseşte o bornă din andezit sculptată individual, borne care formează probabil cea mai lungă galerie de artă din lume şi care însoţesc călătorii pe tot parcursul drumeţiei", se mai arată în prezentare.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!