Jurnalistul DigiFM Cristian Iohan Ștefănescu a scris, pe Facebook, povestea Amandei Gorman. Tânăra de 23 de ani a impresionat întreaga lume cu poezia pe care a recitat-o la ceremonia de învestire a noului președinte american Joe Biden.
Ce spune Cristian Iohan Ștefănescu despre Amanda Gorman:
„Dacă ai avut răbdare să te uiți până la finalul ceremoniei de învestire, ai văzut o fetișcană cu tenul strălucitor de negru, îmbrăcată într-un galben intens, cu cercei aurii imenși și părul împletit rasta, fir cu fir, și strâns apoi într-un coc imens pe care trona o bentiță cărămizie.
Ce nu ai văzut este copilăria acelei fete: crescută doar de mama ei într-o casă în care multă vreme nu a existat, în secolul 21, un televizor. O copilărie marcată de o problemă de vorbire și de sindromul King-Kopetzky.
Amanda Gorman a câștigat, în 2017, cel dintâi premiu național de poezie pentru tineret decernat de Biblioteca Congresului Statelor Unite. Iar azi a fost invitată să citească, în buna tradiție a ceremonialului de inaugurare a noului mandat prezidențial, un poem, așa cum, cu aproape trei decenii în urmă, a făcut-o Maya Angelou în fața lui Bill Clinton.
Nimeni nu i-a scris discursul, în spatele acestei fete de 22 de ani nu stă o echipă de ghostwriteri. A fost încurajată de mică să își provoace limitele și să câștige. Cum spunea și Holly Johnson: „a place where a kid without cent can grow up to be president”.
Dar tu, probabil, crezi pe mai departe că un copil dintr-un mediu defavorizat s-a născut pentru o viață eșuată iar efortul intervenției sociale nu merită.”
Cristian Ștefănescu a analizat și discursul noului președinte al SUA, Joe Biden.
„A vorbit despre sărăcie, despre sănătate, despre dezbinare. Despre neîncredere. ”Neîncredere în cei care nu arată ca tine. Sau nu se închină asemeni ție. Sau nu își iau informațiile din aceeși sursă ca și tine”. Mi se pare relevantă această din urmă frază, referirea la mass media, rostită în poate cel mai așteptat discurs al vremurilor noastre, o schiță a următorilor ani.
Și a mai rostit acel „uncivil war”. Cu dublul lui sens: război barbar dar și război care, deși este purtat în numele unei societăți divizate, nu este al ei. Indiferent de liniile imaginare de demarcație.”
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!