Cântăreţul canadian Justin Bieber i-a vândut companiei Hipgnosis drepturile asupra catalogului său muzical pentru suma de 200 de milioane de dolari, alăturându-se astfel unei liste lungi de artişti cu iniţiative similare în ultimii ani, pe care se regăsesc nume sonore ale industriei de profil, precum Bob Dylan şi Bruce Springsteen, informează AFP.
Hipgnosis, o companie britanică specializată în administrarea fondurilor muzicale, l-a adăugat pe starul canadian de 28 de ani în portofoliul său de clienţi, care includea deja artişti celebri, precum Leonard Cohen, Shakira şi Red Hot Chili Peppers, potrivit Agerpres.
"Hipgnosis a achiziţionat toată cota deţinută de Justin Bieber în drepturile sale de editare (inclusiv cota autorului din spectacole), înregistrări master şi drepturi adiacente pentru întregul său catalog", a anunţat compania, care nu a precizat însă suma tranzacţiei.
Repertoriul starului canadian conţine peste 290 de titluri lansate înainte de 31 decembrie 2021, inclusiv cele mai mari succese ale sale, cântecele "Baby", "Sorry" şi "Love Yourself", ale căror drepturi de autor vor fi încasate de acum înainte de compania Hipgnosis atunci când vor fi difuzate.
Citește și: Justin Bieber, diagnosticat cu sindromul Ramsay Hunt
The Wall Street Journal a evocat o sumă de aproximativ 200 de milioane de dolari pentru această tranzacţie în luna decembrie, confirmată marţi pentru AFP de o sursă familiarizată cu dosarul de achiziţie. Potrivit unei alte surse, care a confirmat o informaţie publicată de revista Variety, grupul Universal va continua în schimb să gestioneze catalogul starului pop, inclusiv cele şase albume ale acestuia care au fost certificate cu discul de platină (vânzări de peste 1 milion de unităţi) după materialele discografice "My World 2.0" (2010) şi "Justice" (2021). Universal, un gigant al industriei muzicale, rămâne astfel proprietarul drepturilor de înregistrare a pieselor (drepturi master), a precizat aceeaşi sursă.
"Impactul lui Justin Bieber asupra culturii mondiale în ultimii 14 ani a fost excepţional", a declarat fondatorul şi directorul general al companiei Hipgnosis, Merck Mercuriadis, fostul manager al cântăreţului britanic Elton John.
Cântecele lui Justin Bieber cumulează peste 30 de miliarde de ascultări pe platforma de streaming Spotify.
TikTok, Roblox
Hipgnosis a realizat această tranzacţie graţie fondurilor obţinute de la compania de gestiune financiară Blackstone, care a promis la sfârşitul anului 2021 că îi va acorda 1 miliard de dolari companiei Hipgnosis pentru investiţii de acest fel.
Justin Bieber a devenit cel mai recent artist - şi cel mai tânăr - care şi-a vândut drepturile asociate catalogului său muzical, urmând astfel o tendinţă bine instalată în industria de profil. Odată cu revoluţia adusă de platformele de streaming, drepturile aferente cântecelor lansate de artişti în viaţă sau decedaţi, dar considerate atemporale, au devenit active deosebit de valoroase.
Dincolo de streamingul muzical, companii precum Hipgnosis valorifică astfel de cataloage muzicale şi pe platforme mai recente, precum TikTok şi Roblox.
Printre cele mai importante tranzacţii semnate în ultimii doi ani figurează vânzarea cataloagelor cântăreţilor Bob Dylan, David Bowie şi Bruce Springsteen, pentru care grupul Sony a plătit peste 550 de milioane de dolari, potrivit unor articole apărute în mass-media.
Citește și: Justin Bieber suferă de boala Lyme
Înaintea lor, Tina Turner, Neil Young şi Red Hot Chili Peppers, între alţii, au încheiat tranzacţii similare. Pentru Justin Bieber, vânzarea catalogului său muzical se produce după ce starul pop a avut un an 2022 dificil din cauza unor probleme de sănătate. El a trebuit să anuleze o parte a turneului său în luna iunie după ce a fost diagnosticat cu un sindrom rar, Ramsay Hunt, care îi paralizează o parte a feţei. După ce a revenit pe scenă, cântăreţul canadian a trebuit încă o dată să îşi întrerupă seria de concerte în luna septembrie.
"Totul va fi bine, dar am nevoie de timp pentru a mă odihni şi pentru a mă vindeca", a declarat el.
Vânzările de cataloage muzicale şi renunţarea la drepturile de autor în favoarea unor companii specializate în speculaţii bursiere nu reprezintă însă o tendinţă care întruneşte unanimitate în industria muzicală.
Taylor Swift, una dintre cele mai populare cântăreţe americane, a înregistrat un succes răsunător cu noile versiuni ale albumelor sale mai vechi, pe care le-a înregistrat din nou cu scopul de a controla drepturile de autor.
Vedeta country-pop a avut o polemică aprinsă cu managerul Scooter Braun, care a ajuns să deţină drepturile asupra repertoriului ei după ce a cumpărat casa de discuri Big Machine Records, revânzându-le apoi către o altă companie. Scooter Braun este şi managerul lui Justin Bieber, pe care l-a reprezentat în cadrul tranzacţiei cu Hipgnosis.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!