Senatul a adoptat proiectul privind instituirea stării de alertă. Au fost 111 voturi pentru, 8 împotrivă și 15 abțineri.
Senatorii au modificat cantitativ legea, în comisii. Cele mai importante schimbări privesc imposibilitatea suspendării din funcție a persoanelor cu funcții de conducere din Ministerul Sănătății sau din subordine. Un alt amendament prevede ca Parlamentul să încuviințeze instaurarea stării de alertă.
Parlamentarii PNL spun că Parlamentul a distrus forma inițială, iar acum proiectul e neconstituțional. Un reprezentant al partidului a anunțat că liberalii se vor abține, dar majoritatea au votat pentru proiect.
USR a anunțat că votează împotriva proiectului, deoarece consideră că Guvernul încearcă să folosească starea de alertă pentru politizarea administrației publice și pentru transformarea României într-un stat coercitiv.
PSD a votat majoritar pentru proiect, dar au fost și excepții. Unii social-democrați spun că și cu modificările aduse, proiectul Guvernului nu devine constituțional.
Proiectul primește votul final la Camera Deputaților, dar președintele nu poate promulga legea mai devreme de 15 mai. E nevoie de trei zile de la intrarea în Monitorul Oficial pentru ca prevederile ei să intre în vigoare.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!