Anul 2023 a început cu un record de temperatură, însă lipsa zăpezii nu este o bucurie pentru agricultori, deoarece le pune în pericol recoltele acestui an.
Vara lui 2022 a fost cea mai secetoasă perioadă din ultimii 500 de ani din Europa. În România, seceta a distrus peste un milion de hectare de culturi, iar lipsa zăpezii din această iarnă pune în pericol recoltele acestui an.
„Un strat superficial la suprafața solului, de 5,8 cm, are un rol benefic pentru plantele care se află în cultură pe perioada iernii. Deși ele se află în perioada de repaos, este nevoie de o astfel de protecție ca un fel de plapumă, pentru culturile agricole semănate în toamnă”, a declarat Daniel Alexandru, agrometeorolog ANM, potrivit euronews.ro.
Fără zăpadă, pământul rămâne arid, dar temperaturile ridicate mai aduc un inamic: insectele - care pot să distrugă întregi culturi. Agricultorii se tem să cumpere îngrășăminte, din cauza vremii. Fără apă, îngrășămintele nu hrănesc plantele.
La baza acestei secete prelungite se află schimbările climatice. Lipsa zăpezii în luna ianuarie este considerat un fenomen meteorologic extrem. Iar prognoza nu este tocmai îmbucurătoare - cel puțin pentru agricultori.
„Pentru luna ianuarie nu se așteaptă precipitații predominant sub forma de lapoviță și ninsoare decât în zonele montane și cel mult zonele centrale și nordice, zonele depresionare. Din datele pe care le avem în prezent, pe perioada lunii ianuarie și februarie, aceste precipitații sub formă de ninsoare nu apar”, adaugă Daniel Alexandru, agrometeorolog ANM.
Ultimii opt ani au fost cei mai călduroși din istoria omenirii, conform unui raport ONU. Primele zile ale anului 2023 au atins deja un record de cele mai călduroase zile de 1 și 2 ianuarie din istoria măsurătorilor meteorologice, dar încă nu am atins recordul absolut înregistrat în 7 ianuarie 2001, când s-au înregistrat 22,2 grade în Oravița.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!