Cei 42 de locuitori ai oraşului Slănic, judeţul Prahova, care au fost evacuaţi după ce o porţiune din strada 23 August s-a prăbuşit, nu se vor putea întoarce în apartamentele loc, întrucât blocurile au fost afectate.
Specialiştii arată că prăbuşirea străzii nu a fost provocată de cauze naturale, ci de acţiunea omului. Prefectul de Prahova, Emil Drăgănescu, a lansat un atac dur la adresa Consiliului Judeţean Prahova, acuzându-i pe liberalii din conducere că lipsesc, aşa cum fac de obicei, de la şedinţele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi nu au trimis pe nimeni la Slănic, unde CJ a derulat o amplă lucrare de introducere a reţelei de gaze.
”Din păcate, oamenii nu se vor întoarce acasă. Rapoartele preliminare solicită autorităţilor publice locale să facă studii ample, să facă lucrări de intervenţie şi abia după aceea oamenii să se întoarcă acasă. În momentul de faţă ne confruntăm cu nişte fenomene de tasare care afectează şi blocurile, nu ştim cât vor avansa, nu ştim dacă erau dinaintea acestei surpări sau dacă au apărut pe parcursul ei, dar cert este că blocurile evacuate nu pot fi repopulate în momentul de faţă”, a declarat prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, conform News.ro.
Din ce cauză s-a surpat strada din Slănic
Acesta a prezentat concluziile specialiştilor care au făcut verificări la Slănic, unde strada 23 August s-a prăbuşit, iar aceste rapoarte arată că aceste fenomene ”nu au fost produse nici de seisme, nici de fenomene naturale ample care au avut loc în adâncime, nici nu au o legătură directă cu filonul de sare care este foarte aproape de zona respectivă”.
”Este vorba despre ape scurse acolo sub diferite forme şi, mai mult decât atât, de acţiuni antropice, adică, din păcate, intervenţia omului”, a precizat Drăgănescu, citând apoi din concluziile rapoartelor.
Conform acestor concluzii, strada s-a prăbuşit din cauza apei care circulă prin subsol, fiind vorba despre apa provenită din diverse surse – scurgeri de pe versanţi, avarierea conductelor, scurgeri de pe versanţi.
Staţii portabile duse la Slănic nu au înregistrat activitate seismică în zonă, iar surparea nu pare a fi cauzată de fenomene de mare adâncime cauzate de prezenţa în zonă a unui masiv de sare.
CJSU Prahova a decis, în şedinţa de marţi după-amiază, ca deţinătorii tuturor reţelelor de la Slănic vor trebui să devieze traseele utilităţilor. Primăria va trebui să încheie contracte cu firme care oferă servicii specializate pentru continuarea studiilor, luarea măsurilor necesare pentru stoparea surpării.
”Şi foarte interesant, şi cred că era de datoria mea să o fac, am solicitat Inspectoratului de Stat în Construcţii să verifice modul în care au fost efectuate toate acele lucrări pe zona respectivă, să vedem şi să ştiţi dacă au fost autorizate, dacă au respectat normele legale. (...) Mă refer la mai multe tipuri de lucrări însă principalele lucrări care s-au efectuat în zonă în ultima perioadă sunt acele lucrări pentru reţeaua de gaze care din nefericire trec exact pe deasupra aceste surpări, acuma pe dedesubt şi pentru care Primăria a notificat în mai multe Consiliul Judeţean să dispună repararea lor”, anunţă prefectul.
El a precizat că se referă la ”absolut toate” lucrările care s-au realizat în zonă.
Prefectul de Prahova, înțepături la adresa Consiliului Județean
În ceea ce priveşte fonduri pentru relocarea oamenilor evacuaţi, prefectul a criticat Consiliul Judeţean pe motiv că a alocat pe criterii politice, marţi, fonduri primăriilor, ignorând solicitarea venită in partea oraşului Slănic, condus de un primar PSD. În acest context, prefectul a dat asigurări că Guvernul va sprijini autorităţile din Slănic.
Prefectul de Prahova a lansat un atac dur la adresa conducerii liberale a Consiliului Judeţean Prahova.
”Era prioritar ca această şedinţă să se desfăşoare aici (la sediul Prefecturii Prahova şi al Consiliului Judeţean Prahova – n.r.) din simplul motiv că, pentru a nu știu câta oară, atunci când este vorba de o decizie crucială pentru judeţul Prahova, o decizie a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, vicepreşedintele acestui comitet lipseşte. Dacă până acum domnul Iulian Dumitrescu, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Prahova, a ales să nu vină la nenumăratele şedinţe ale Comitetului Judeţean, văd că şi înlocuitorii dumnealui aleg să nu vină. Prin urmare, preşedintele Comitetului, prefectul şi cu ceilalţi membri sunt lăsaţi din nou singuri să decidă asupra unor măsuri de impact pentru întreaga populaţie. Preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Prahova a atacat astăzi prefectul judeţului, acuzându-l că politizează această situaţie dramatică şi că acolo nu avem de-a face c cauze umane, nu avem de-a face cu nimic altceva decât cu o alunecate de teren aşa cum sunt multe în localitatea Slănic. Nimeni din cadrul Consiliului Judeţean Prahova nu a venit la Slănic s vadă ce se întâmplă. Preşedintele cercetat penal al Consiliului Judeţean Prahova nu a trimis pe nimeni la Slănic, din Consiliul Judeţean să vadă ce se întâmplă cu acei oameni”, a mai afirmat Emil Drăgănescu.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!