Trei pacienți de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni au murit după ce au mâncat borș de pește primit de la o mănăstire din zonă. Analizele au arătat că în borș au fost găsite bacterii periculoase, care pot provoca toxiinfecții alimentare.
Analizele efectuate pe borșul de pește trimis de Mănăstirea Florești către Spitalul de Psihiatrie Murgeni au arătat prezența unor bacterii periculoase. Acestea, chiar dacă au fost găsite în cantități mici, ar fi putut provoca probleme pacienților bolnavi, așa cum susțin surse medicale, scrie Libertatea.
Autoritățile sanitare din Vaslui au eșuat în a oferi informații clare și transparente cu privire la cazul de intoxicație alimentară de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni.
Nici Direcția de Sănătate Publică, nici Serviciul de Medicină Legală nu au comunicat public care sunt cauzele care au dus la decesul a trei persoane și îmbolnăvirea altor 29 de pacienți.
În timp ce medicii legiști așteaptă rezultatele analizelor histopatologice, reprezentanții DSP Vaslui au comunicat doar că nu au încă „nimic nou” de oferit.
La câteva zile după înregistrarea îmbolnăvirilor, directorul demis al spitalului din Murgeni, Ionel Carp, a declarat că probele de laborator au indicat că „mâncarea este curată”. Informația a fost întărită în urmă cu două zile, în cadrul unui interviu oferit de Ionel Carp publicației locale Vremea Nouă. „Rezultatele probelor alimentare care au fost duse și la DSP, și la DSVSA au ieșit curate”, a declarat acesta, potrivit sursei citate.
Ce a găsit Direcția Sanitară Vaslui
Un document oficial al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui, comunicat Prefecturii Vaslui, îl contrazice pe fostul manager al spitalului.
Potrivit documentului, în borșul de pește oferit de Mănăstirea Florești pacienților, au fost identificate bacteriile Clostridium perfringens, Bacillus cereus și cerulida.
„Bacillus cereus formează două toxine responsabile pentru intoxicația alimentară, în general când numărul de bacterii depășesc 100.000 pe gram de hrană, deși există și cazuri cunoscute de otrăvire în care concentrația a fost cu mult sub 6.000/g”, se mai arată în adresa transmisă Prefecturii Vaslui.
Sunt indicate și valorile bacteriilor descoperite în borș: Clostridium perfringens – 1,64 milioane/gram Bacillus cereus – 3.091/gram Cerulida – 945,98/gram.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!