Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani, Florin Ţurcanu, care în luna decembrie a anului trecut a fost condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare cu executare pentru fapte de corupţie, va fi pus în libertate, în baza unei sentinţe definitive pronunţată de Tribunalul Botoşani.
Judecătorii au dispus, miercuri, 4 octombrie, eliberarea condiţionată a lui Ţurcanu, la zece luni de la condamnarea sa. Punerea în libertate a fostului preşedinte CJ a fost decisă în luna iulie de Judecătoria Botoşani, însă procurorii au contestat măsura, dosarul ajungând astfel la Tribunalul Botoşani. Magistraţii instanţei superioare au respins contestaţia Parchetului, permiţând lui Ţurcanu să părăsească unitatea de detenţie.
"Respinge, ca nefondată, contestaţia formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoşani, împotriva sentinţei penale nr. 1013 din 18 iulie 2023, pronunţată în dosarul nr. 9461/193/2023 al Judecătoriei Botoşani, cu privire la persoana condamnată Ţurcanu Florin. În baza art. 275 alin. 3 C.pr.pen. cheltuielile judiciare din contestaţie rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor şi a procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 04 octombrie 2023", se arată în soluţia pe scurt a Tribunalului Botoşani postată pe portalul instanţelor de judecată portal.just.ro.
Fostul președinte al CJ Botoșani, închis pentru fapte de corupție
Florin Ţurcanu a fost trimis în judecată de procurorii DNA după ce, în perioada iunie 2013- septembrie 2014, în calitate de preşedinte al CJ Botoşani, ar fi pretins şi primit sume de bani sau alte foloase materiale, reprezentând contravaloarea lucrărilor de construcţie şi amenajare executate la un imobil declarat ca fiind în proprietatea unui membru din familia sa, scrie Agerpres.
Procurorii au susţinut că banii şi foloasele materiale au provenit de la omul de afaceri Marcel Bîrsan, administrator în drept sau în fapt al unor firme. Acesta ar fi construit casa, beciul, gardul, fosa septică, reţeaua de apă şi canalizare şi a executat lucrări de finisaje, instalaţii electrice, instalaţii sanitare, instalaţii termice, lucrări a căror valoare s-ar fi ridicat la peste 272.000 de lei. La aceste cheltuieli s-au adăugat, potrivit rechizitoriului, şi cele privind achiziţionarea unor aparate electrocasnice, precum televizor sau frigider, dar şi perdele şi o canapea.
În schimbul execuţiei lucrărilor, Florin Ţurcanu i-a promis lui Marcel Bîrsan că îşi va folosi influenţa, dată de funcția pe care o deţinea, pentru a interveni asupra unor funcţionari publici din cadrul CJ Botoşani şi din cadrul primăriilor Avrămeni şi Dîngeni din judeţul Botoşani, în scopul de a-i determina să faciliteze atribuirea, prin încredinţare directă, a trei contracte de lucrări şi furnizare de bunuri către firmele administrate de Bîrsan, precum şi efectuarea rapidă a plăţilor aferente acelor contracte.
În acelaşi scop, Florin Ţurcanu i-a promis lui Marcel Bîrsan că are influenţă şi că urma să intervină asupra membrilor comisiilor de licitaţie, funcţionari publici din cadrul CJ cu atribuţii în materia achiziţiilor publice, pentru a-i determina să favorizeze firma lui în asociere cu alte firme sau ca şi subcontractant în cadrul unei asocieri, pentru câştigarea licitaţiilor publice astfel încât să-i fie atribuite contracte de execuţie, lucrări a căror finanţare era asigurată din fonduri provenind de la Uniunea Europeană, bugetul de stat şi bugetul local, CJ Botoşani având calitatea de autoritate contractantă, au mai stabilit procurorii DNA.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!