O echipă de cercetători de la Universitatea "Babeș-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca a făcut o descoperire remarcabilă în Carpații Orientali: o plantă rară, Andryala laevitomentosa, considerată a fi unul dintre cele mai vechi organisme vii de pe Pământ. Această specie endemică, care trăiește într-o zonă limitată din Munții Bistriței, ar avea o vârstă de peste 60.000 de ani, fapt ce o transformă într-o relicvă vie din perioada glaciațiunilor.
Descoperirea demonstrează capacitatea unică de adaptare și supraviețuire a acestei plante, care, în ciuda schimbărilor climatice majore din ultimele milenii, a reușit să prospere prin reproducere vegetativă. "Planta nu produce aproape deloc semințe viabile, supraviețuind în schimb prin lăstari, ceea ce a permis formarea unor clone care au rezistat condițiilor extreme din ultimele zeci de mii de ani, inclusiv glaciațiunilor Pleistocenului," explică reprezentanții UBB într-un comunicat de presă.
Studiul, realizat cu ajutorul tehnicilor avansate de analiză genetică, a demonstrat că această specie are o diversitate genetică extrem de scăzută, cu doar 11 indivizi genetic distincti. Aceștia formează populații ce trăiesc în habitatul lor unic pe o creastă montană de 1,8 kilometri. Andryala laevitomentosa a fost identificată pentru prima dată în 1961, de un student al UBB, iar holotipul său este păstrat în Herbarul Universității.
Profesorul Mihai Pușcaș de la Facultatea de Biologie și Geologie, membru al echipei de cercetare, explică semnificația descoperirii: "Această clonă antică reprezintă unul dintre cei mai vechi, dacă nu chiar cel mai vechi individ cunoscut în lumea plantelor. Longevitatea și adaptabilitatea acestuia sunt incredibile, iar pierderea oricărei clone ar echivala cu dispariția unui organism care a supraviețuit încă din vremea ultimei glaciațiuni."
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!