Primii struguri de solar din recolta autohtonă 2023 au ajuns deja în piețele din România, fermierul care îi produce îi vinde deja la Sibiu și spune că un ciorchine poate ajunge și la trei kilograme.
Ideea de a cultiva struguri de masă în solar a fost exploatată de ceva vreme, fiind preluată de la colegii fermieri din Republica Moldova, dezvăluia Ion Păunel în 2021.
„În 2021, împreună cu colegul și prietenul meu Domnicu Gheorghe, din Scărișoara, județul Olt, am luat decizia de a cultiva viță de vie, soiuri de masă în solar, un proiect ambițios pentru amândoi, dar chiar dacă suntem în faza de pionerat, rezultatele încep să apară. Gheorghiță a cultivat o parte din aceste delicioase soiuri în solariile cu încălzire, iar acum a început recoltatul strugurilor”, spunea femierul Ionel Păunel pe Facebook.
Ion Păunel, fermier din județul Olt: "În primul rând, avem timpurietate, avem lipsa bolilor și a dăunătorilor. Având lipsa acestora, avem mai puține tratamente fitosanitare. Asta înseamnă un produs mai curat. Îți permite să mergi pe sistemul pergola de dirijare, iar asta înseamnă o producție mult mai mare decât într-o plantație clasică. Aspectul la acest strugure este ca la cel din afară. Numai că de aici încolo încep diferențele. Vorbim de faptul că sunt foarte proaspeți, sunt foarte dulci, aromați, au cantitatea de zahăr. Eu îi culeg la maturitatea deplină."
Potrivit Euronews, ideea de a cultiva viță-de-vie în solar i-a venit fermierului de la producția de roșii. Avea nevoie de mai multă umbră pentru tomate și, astfel, în urmă cu trei ani, a plantat prima viță-de-vie în solar. Puțini au crezut în ideea sa, dar acum, când are rod și este deja un model de urmat, Ion Păunel susține chiar că își dorește ca astfel de culturi să se extindă și strugurii românești să ajungă și în supermarketuri dar și peste hotare.
„Săptămâna trecută i-am dat cu 25, acum cu 20 lei/kg. Prețul este mai bun decât anul trecut. Anul trecut i-am dat cu 12 și 14 lei în piața din Slatina”, a precizat fermierul. În timp, va trebui să găsească și o soluție pentru a-i vinde en-gros, pentru că producția este generoasă, înregistrând între trei și 20 kg/plantă. „70% din ea e în primul an de recoltă”, mai spune fermierul, scrie ziarul Adevărul care s-a arătat dispus, încă din momentul în care a decis să încerce experimentul, să le dezvăluie și altor colegi din lucrurile aflate de la prietenii din Republica Moldova, de unde a preluat ideea.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!