Lucian Mîndruță este în plină campanie. Nu e una electorală, ci una ecologică. „Cu drumurile curate” este un proiect pentru cei care nu așteptă ca schimbarea să vină de ceilalți, ci fac schimbarea care face diferența. Prin intermediul acestei campanii de implicare civică, Lucian își propune să îndemne românii la acțiuni concrete și recurente pentru protecția mediului.
- Ai spune despre tine că ești activist de mediu? Dacă nu, cum te-ai defini în relație cu "râul, ramul"?
Nu, nu sunt activist. Mai degrabă m-aș defini ca “utilizator de mediu”. Îmi place să merg în natură, mai ales cu bicicleta, pe drumuri mai ferite, printre satele Munteniei, ale Transilvaniei și Dobrogei - și chiar și în Moldova ajung din când în când.
Ca utilizator, mă doare când văd ce i se întamplă naturii. Cei mai mulți dintre oameni n-au ocazia asta: la 80-90 de km/h nu zărești detaliile, doar drumul. Când ești, însă, cu 20 de km/h ai timp, ai câmp vizual mare și, dacă ai suflet, ai și motive să îți dorești să faci ceva.
Pentru că dincolo de poluarea cu noxe de la mașini, dincolo de construcții și defrișări, poluarea cu gunoi e gravă, uniform răspândită în România de-a lungul drumurilor și locurilor de picnic, în creștere dramatică și ignorată complet de autorități. Mai ales ÎNTRE localități, pe drumurile orfane, cu stăpâni prea îndepărtați, în capitala de județ.
Sunt trei surse de gunoi în acest moment în Romania: oamenii care aruncă pe geamul mașinii (și asta vom strânge noi), cei care NU plătesc abonament la gunoi în mediul rural și își duc gunoiul menajer tot pe margine de drum, pe câmp sau prin păduri (și aici vom lua o parte), precum și “baieții” cu camioanele, care te scapă de molozul de la construcții și aruncă pe oriunde se nimerește. Aici nu putem face mare lucru, căci sunt cărămizi și betoane. Tot mai multe…
- Cum ți-a venit ideea proiectului "Cu drumurile curate"?
Furia a adus-o. Acum un an, când am început pe cont propriu să strâng, cu comunitatea mea de cicliști, în zona comunei Lipia, din nordul Bucureștiului. După aceea am mai facut curat și la mare, între Saturn și Venus, dar și în zona Giurgiu, la o groapă de gunoi neautorizată (și acolo chiar să vină tot orașul, tot nu termină!).
Anul ăsta m-am gândit să aduc mai multă lume cu ajutorul nostru, al forței media Digi, dar și al brațelor înarmate, ca să zic așa, cu mănuși și saci ale colegilor. Merge minunat până acum, ca reacție publică - zeci de fotografii și locații. Dar fiecare din ele e o durere și o strângere de inimă, căci nu vom putea să facem tot...
- Cum pot ajuta cei care doresc să se implice în această campanie?
În primul rând să se gândească dacă au timp să vină câteva ore să ne ajute. Să dea mai departe site-ul prietenilor - de pe 1 martie căutam voluntari. Și, mai ales, să încerce să-și educe prietenii și cunoscuții. Eventual, să faca și-o tură cu bicicleta… dacă nu mă cred!
- Ce crezi că i-ar face pe oameni să nu mai arunce gunoi la marginea drumurilor?
Cred că amenzile nu mai sunt suficiente: mulți pur și simplu nu vor sau nu pot să plătească. Cei care nu au educație sau suflet și își duc gunoiul cu portbagajul pe câmpul altuia nu se sperie de o sumă pe care nici măcar nu o plătesc. Cred că trebuie pânde, flagranturi și condamnări inclusiv la închisoare. Legislația pentru uciderea naturii e prea slabă!
- La alții de ce se poate, iar la noi nu?
O să se supere sudiștii pe mine, dar unul dintre motivele pentru care pedalez des în Transilvania este că acolo e mai curat. În localități nu doar că se strânge gunoiul, se și colectează selectiv. Iar oamenii nu aruncă mizeria în fundul curții sau pe marginea drumului, o strâng și o duc la tomberon. Deci se poate, chiar și în Romania. Acolo unde există tradiția iubirii față de locul tău, nu doar tradiția laudei de sine...
Află mai multe despre campanie și despre cum te poți implica și tu pe Digi24 sau urmărind www.digifm.ro și ascultându-l pe Lucian Mîndruță în fiecare zi, de luni până vineri, de la 16:00 la 18:00 pe frecvențele Digi FM.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!