Azi este Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene. Astfel, am pregătit o listă cu lucruri de știut despre avioane.
Dacă motorul unei mașini normale are aproximativ 100 de cai putere, iar cel al unei mașini de curse are în jur de 800, motorul cu jet al unui avion are aproximativ 70.000 de cai putere.
Majoritatea motoarelor cu jet au nevoie de un minut pentru a porni.
Inginerii verifică avioanele înainte de fiecare decolare, și din trei în trei zile pentru alte verificări în afara celor uzuale.
Într-un avion de tipul Boeing 747 încap 150.000 litri de combustibil. Acesta consumă aproximativ 12 litri/km.
Este cu desăvârșire interzisă transportarea mercurului în avion pentru că această substanță chimică atacă aluminiul. Un avion are părți importante create din aluminiu.
Piloții consumă mâncăruri diferite pentru a elimina astfel problema unei intoxicații alimentare care să îi afecteze pe toți piloții.
Datorită presiunii aerului mâncarea are un gust diferit în avion. Cei de la Lufthansa au observat faptul că sucul de roșii este mult mai apreciat de călători atunci când merg cu avionul.
Zahărul și sarea se simt mai puțin intens, iar mâncarea are un gust mai puțin puternic decât de obicei, ca atunci când suntem răciți.
Michel Lotito deține recordul pentru cel mai mare avion care a fost mâncat de un om, acesta fiind de fapt și singurul om care a încercat așa ceva. De la vârsta de 16 ani a început să consume „alimente” mai puțin convenționale precum sticlă, metal sau cauciuc. Pentru a consuma în întregime un avion Cessna 150 a avut nevoie de doi ani (1978-1980).
Compania American Airlines a făcut o economie de 40.000$ pe an prin simplul fapt că a renunțat la câte o măslină din salata fiecărui pasager de la clasa I.
Din aeroportul Chicago-O’Hare din SUA decolează sau aterizează un avion la fiecare 37 de secunde. Numai în Statele Unite ale Americii au loc peste 29.000 de curse de avion.
Transportul aviatic este a doua cea mai sigură metodă de a călători. Dacă vă întrebați care ar fi prima, răspunsul ar fi lifturile, însă cel puțin momentan nu putem circula pe distanțe mari cu ajutorul lor.
Unul dintre cele mai tragice accidente aviatice s-a petrecut la sol. În 1977, două avioane care aveau în total 600 de pasageri s-au ciocnit pe mijlocul pistei. Accidentul a fost numit „accidentul Tenerife”, după insula unde s-a petrecut. Peste 500 de oameni au murit.
Măştile de oxigen din avioane oferă oxigen doar în jur de 15 minute.
Cei care stau în zona „cozii” avionului au cu 40% mai multe şanse să supravieţuiască în caz de accident.
Airbus lucrează la un avion transparent, care oferă pasagerilor o privelişte a cerului de 360 de grade.
Riscul de a muri într-un accident aviatic este de 1 la 11 milioane, iar riscul de a muri într-un accident de maşină este 1 la 5.000.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!