Catedrala Notre-Dame din Paris este un monument al arhitecturii gotice timpurii din Franța, sediu al Arhiepiscopiei Parisului. Catedrala se află pe Île de la Cité, în centrul Parisului.
Construcția a început în anul 1163, pe locul unui lăcaș de cult dedicat sfântului diacon Ștefan. În 1182, episcopul Maurice de Sully a sfințit altarul, dar construcția catedralei a durat din 1163 până în 1345. Construcția clădirii cu cinci nave s-a terminat prin lucrările de pe fațada vestică, iar pe la mijlocul secolului al XIV-lea, prima capodoperă a stilului gotic timpuriu era gata. Cu toate că desenele inițiale și strana evocau încă stilul romanic, aici s-au aplicat pentru prima oară soluții arhitecturale specifice stilului gotic.
În timpul iacobinilor (1793-1794), catedrala a fost profanată devenind Templu al Rațiunii și loc unde erau citite și dezbătute operele iluminiștilor în timp ce era venerată Ființa Supremă. Catedrala a redevenit catolică în urma concordatului lui Napoleon I cu Papa Pius al VII-lea din 1801, Napoleon fiind încoronat aici împărat al Franței pe data de 2 decembrie 1804.
Notre-Dame este considerată cea mai întunecată catedrală dintre marile catedrale gotice, dar, pe bună dreptate, lumina care se filtrează prin rozetele colorate conferă sentimente mistice în penumbra severă.
Catedrala Notre-Dame din Paris este vizitată de circa 13 milioane de persoane anual, ceea ce înseamnă o medie zilnică de 30.000 de oameni. În zilele cu afluența ridicată, pricinuită de sărbători sau evenimente importante, se poate ajunge chiar și la 50.000 de oameni. Vorbind despre vitralii, trebuie să amintim de cele trei roze ale catedralei, care reprezintă una din marile opere de artă ale creștinătății. Roza de sud, numită și La Rose du Midi, este un dar din partea regelui Ludovic al IX-lea al Franței și este consacrată Noului Testament.
De la Victor Hugo la jocul video Assassin's Creed, Notre-Dame, emblemă pentru Franța și capitala sa, apare în foarte multe opere culturale. Evident, cea mai cunoscută este romanul Notre-Dame de Paris scris de Victor Hugo în 1831. Într-un moment în care edificiul era amenințat cu demolarea, din cauza degradării sale, romanul a fost ca un apel salvator, cu rezonanță în conștiința națiunii. Catedrala a supraviețuit. În 1844, guvernul regelui Louis-Philippe I decide restaurarea Catedralei din Paris şi construirea unei sacristii.
Celebrul roman al lui Hugo a inspirat apoi mai multe filme și musicaluri, inclusiv în studiourile Disney.
Înscrisă în patrimoniul UNESCO din 1991, ca, de altfel, mare parte a monumentelor pariziene de pe malurile Senei, Notre-Dame de Paris era un simbol al arhitecturii gotice, vizitat de până la 14 milioane de turiști pe an. Veanau aici în jur de 30.000 de turiști pe zi. Piața unde se află Notre-Dame este punctul de plecare pentru numărarea în kilometri a tuturor drumurilor naționale ce pornesc din Paris.
În afară de turiști, catedrala aduna numeroși credincioși catolici. Era sediul Arhiepiscopiei Parisului. Se țineau aici cinci slujbe zilnic și șapte duminica. În total, peste 2.000 de servicii religioase pe an.
Notre-Dame de Paris este locul de care se leagă multe evenimente istorice ale Franței. Aici s-a căsătorit viitorul rege Henri IV cu Marguerite de Valois, viitoarea regină Margo, cu șanse zile înainte de masacrul din Noaptea Sfântului Bartolomeu. Tot aici s-a încoronat împărat Napoléon Bonaparte. Iar după ce l-a primit solemn pe mareșalul Pétain, în aprilie 1944, în catedrală s-a celebrat Eliberarea Parisului, la 26 august, în prezența generalului Gaulle.
Fundația pentru Patrimoniu lansează de marți, 16 aprilie, o „colectă națională” pentru reconstruirea catedralei. Cei care vor să doneze o vor putea face pe site-ul www.fondation-patrimoine.org.
Președintele Emmanuel Macron a promis, la rândul său, luni seara, că acest simbol al Franței va fi reconstruit și că pentru aceasta, va cere ajutorul celor mai talentați oameni.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!