Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care limitează folosirea acizilor grași trans, cu ajutorul cărora alimentele au o perioadă de valabilitate mai mare. Grăsimile trans sunt extrem de nocive pentru organism: cresc riscul de boli cardio-vasculare, diabet de tip 2 și cancer.
Actul normativ a fost inițiat de deputatul USR Adrian Wiener, în 2017. Una dintre măsurile prevăzute este limitarea AGTN la un maxim de 2 grame per 100 de grame de produs.
Legea a fost aprobată de Camera Deputaților la sfârșitul lunii iulie, cu unanimitate de voturi.
Grăsimile de tip trans sunt obținute din uleiuri vegetale printr-un procedeu chimic numit hidrogenare. Cu ajutorul lor, alimentele pot sta mai mult timp pe rafturile magazinelor. Un termen de expirate mai îndepărtat înseamnă însă și risc de afecțiuni grave care duc la deces.
Acizii grași trans se găsesc în cantitate mare în produsele prăjite și cele de patiserie, dar și în chipsuri, napolitane, biscuiți cu cremă, floricele și în unele tipuri de margarină.
Foto: Shutterstock.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!