Ziua de 24 ianuarie, sărbătoarea Unirii Principatelor Române, este „un bun prilej de reflecţie pentru ceea ce ne dorim ca popor pentru viitor, lăsând deoparte diferenţele de opinie sau rivalităţile politice", susține premierul Ludovic Orban. Dan Barna a transmis și el un mesaj, în care spune că Unirea Principatelor a fost succesul uriaş al unei generaţii care a ştiut ce fel de ţară vrea.
Orban: Sărbătoarea Unirii Principatelor este un bun prilej de reflecţie pentru ceea ce ne dorim ca popor
Premierul afirmă, în mesajul său, că, în urmă cu 161 de ani, românii de pe cele două maluri ale Milcovului sărbătoreau împreună îndeplinirea unui ideal drag al generaţiei paşoptiste, unirea Moldovei cu Ţara Românească. Mica Unire, cum este numit momentul istoric de la 24 ianuarie 1859, a reprezentat prima etapă în crearea statului unitar român, desăvârşită la 1 decembrie 1918, când a avut loc şi unirea cu Transilvania, Banatul, Crişana şi Maramureş. "Alegerea lui Alexandru Ioan Cuza în acelaşi timp ca domnitor al Ţării Româneşti şi al Moldovei a însemnat, cum el însuşi spunea, conform relatărilor vremii, nu doar venirea la putere a unui om, ci a unui popor. Avem multe de învăţat din exemplul artizanilor Unirii Principatelor Române.
El spune că pentru românii din Moldova şi Muntenia a fost un "cumul de voinţă şi de curaj politic datorită căruia există şi România de astăzi". Orban arată că provocarea actuală pentru România o reprezintă dezvoltarea ţării în pas cu celelalte state membre ale Uniunii Europene.
"Sărbătoarea Unirii Principatelor Române este un bun prilej de reflecţie pentru ceea ce ne dorim ca popor pentru viitor, lăsând deoparte diferenţele de opinie sau rivalităţile politice. Provocarea actuală o reprezintă dezvoltarea ţării în pas cu celelalte state membre ale Uniunii Europene, reducând decalajele economice sau sociale. Acesta este drumul pe care mi l-am asumat împreună cu echipa guvernamentală pe care o conduc, în deplin respect pentru lege şi pentru binele societăţii. La mulţi ani, români! La mulţi ani, România!", mai spune premierul.
Barna: Unirea Principatelor a fost succesul uriaş al unei generaţii care a ştiut ce fel de ţară vrea
Unirea Principatelor a fost succesul uriaş al unei generaţii care a ştiut ce fel de ţară vrea, iar oricât de greu ne-ar putea fi în prezent, nu trebuie să uităm că generaţiilor de dinainte le-a fost mai greu şi totuşi au obţinut atât de mult, afirmă liderul USR, Dan Barna, în mesajul transmis vineri cu ocazia sărbătoririi Unirii Principatelor Române.
„Unirea Principatelor a fost succesul uriaş al unei generaţii care a ştiut ce fel de ţară vrea. Va rămâne întotdeauna un model de acţiune şi raţiune politică care trebuie să ne inspire şi să ne oblige să continuăm construcţia unui stat modern şi funcţional. 'Puterea şi fericirea unui stat se află în puterea şi fericirea mulţimii, adică a naţiei', spunea Mihail Kogălniceanu. Cuvintele sale rămân valabile şi astăzi. Generaţia Unirii ne-a oferit o ţară şi un drum pe care să mergem. Oricât de greu ne-ar putea fi azi, niciun moment nu uităm că generaţiilor de dinaintea noastră le-a fost mai greu şi totuşi au obţinut atât de mult", spune Barna.
Tăriceanu: România poate să fie mai mult decât este astăzi, România poate fi o forţă a Europei
România poate să fie mai mult decât este astăzi, poate fi o forţă a Europei, iar românii trebuie să se gândească la ţara pe care doresc să o aibă, să o construiască acum şi să o lase generaţiilor viitoare, susține preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, în mesajul pe care l-a transmis de Ziua Unirii Principatelor Române.
„De mai bine de 160 de ani românii de pe o parte şi alta a Milcovului se strâng şi încing hora unirii, se bucură şi sărbătoresc. Apoi se aşterne tăcerea. Uităm că Unirea nu se face doar o dată pe an şi nu o celebrăm doar prin discursuri. Unirea trebuie să o facem fiecare dintre noi şi în fiecare zi. Aşa cum, acum mai bine de 160 de ani, Brătienii mergeau în marile capitale europene - Berlin, Paris - să se lupte pentru interesele României, tot aşa trebuie să facem şi noi astăzi. Locul în Europa pe care Brătienii ni l-au lăsat trebuie consolidat în fiecare zi. Unirea Principatelor nu trebuie să rămână doar pe hârtiile din Cancelarii. Ea trebuie să ajungă în lumea reală, prin autostrăzi care să facă adevărata unire, prin căi ferate rapide care să permită fluenţa persoanelor şi mărfurilor, printr-o infrastructură care să aducă investiţiile de care Moldova are atâta nevoie, la oameni care să aibă o viaţă mai bună", arată Tăriceanu în mesajul său.
La 24 ianuarie este sărbătorită Ziua Unirii Principatelor Române. În acest an, se împlinesc 161 de ani de la unirea Moldovei cu Ţara Românească sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866), fiind considerat primul pas important pe calea înfăptuirii statului naţional unitar român.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!