Ministrul Energiei cere Consiliului Concurenței să verifice noile prețuri impuse de furnizorii de energie electrică pentru românii care nu-și schimbă contractul de la 1 ianuarie.
Virgil Popescu declară, la Digi FM, că furnizorii mari de energie majorează abuziv prețurile odată cu liberalizarea pieței. E vorba de așa-numitul „serviciu universal”. Concret, românii care nu semnează un contract cu un furnizor de anul viitor, rămân în acest serviciu universal și vor plăti facturi mai mari chiar și cu 25%.
De la 1 ianuarie, toți clienții din piața reglementată trec automat în piața serviciului universal. După părerea mea, furnizorii au abuzat de acest lucru și au impus un preț în serviciul universal mai mare decât cel din piața concurențială. Vorbim de prețuri mai mari și cu 25%. Acest preț al serviciului universal nu va rămâne așa, am discutat cu președintele Consiliului Concurenței și voi solicita în scris să verifice cum au fost făcute aceste prețuri, care mi se par a fi artificial mărite. Poate sunt oameni mai conservatori, nu vor să se mute acum, iar aceasta nu este o practică concurențială corectă, a spus Popescu.
Pe site-ul Autorității de Reglementare în Energie putem găsi un calculator de prețuri și putem compara toate ofertele furnizorilor de energie electrică. Ministrul Energiei a mai precizat, la Digi FM, că oricând ne putem muta la alt furnizor de energie care oferă un preț mai avantajos.
Îi sfătuiesc pe toți românii să verifice calculatorul de prețuri de pe site-ul ANRE, acolo unde se află toate ofertele tuturor furnizorilor și să-și aleagă un furnizor cu cel mai bun preț din piața concurențială. Dau ca exemplu o companie deținută de Ministerul Energiei - Hidroelectrica - ce a ieșit pe piață cu un preț mai mic cu 4% decât prețul reglementat. Practic, avem un furnizor mare în piață care va ieftini, de la 1 ianuarie, prețul energiei electrice pentru populație, a declarat Virgil Popescu.
El a adăugat că, în unele cazuri, facturile vor fi mai mari cu până la 10 lei, însă pentru furnizorii mari de curent electric, care au milioane de contracte, câștigurile sunt uriașe.
Furnizorii s-au gândit să țină captivi clienții în serviciul universal, stabilind unilateral prețurile, pe fondul conservatorismului românilor. Dacă ne gândim la o factură medie de 100 Kwh lunar, diferența de preț ar fi de 7-8 lei și poate că mulți români nu o vor simți, dar la milioane de români, pentru acei furnizori se adună niște sume foarte mari, a mai explicat Virgil Popescu, la Digi FM.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!