Ministrul Muncii și Protecţiei Sociale, Marius Budăi, a declarat că o majorare a pensiilor cu rata inflației ar însemna un plus de 5,1 - 5,2%, fiind nevoiți să se raporteze la inflaţia din 2021, conform prevederilor legale, însă propunerea lor este de o creștere cu minimum 10%, de la 1 ianuarie.
Marius Budăi a subliniat că autorităţile luptă pentru creșterea puterii de cumpărare, fiind o diferență „foarte, foarte mare” între a apăra o putere de cumpărare şi a o majora. Potrivit ministrului Muncii, proiectul de buget pentru anul 2023 va include majorări salariale și de pensii. La prima rectificare bugetară Ministerul Muncii a primit o „sumă consistentă de bani” menită să acopere plățile din domeniul social.
Citește și: Recalcularea pensiilor ar putea începe în 2023. Cu cât ar putea fi majorat punctul de pensie
„Am primit o sumă de bani şi de la buget, pe lângă ce am realizat în noi prin atragerea celor 57.000.000 de euro, astfel încât plata convenţiilor de acum, care se află în execuţie, plus încheierea de alte convenţii, să continue fără niciun fel de sincopă. Vă înţeleg curiozitatea, înţeleg curiozitatea tuturor cetăţenilor. În momentul când vom prezenta bugetul, vom prezenta şi procentul de creştere a pensiilor. Cert este că vor creşte cu cel puţin 10% şi că vor creşte de la 1 ianuarie”, a declarat ministrul Muncii într-un interviu pentru Agerpres.
De asemenea, ministrul a precizat că principalul target al instituţiei pe care o conduce este crearea de locuri de muncă şi că cei care sunt apţi de muncă trebuie calificați şi orientaţi în carieră, astfel încât să aibă o meserie şi să poată lucra.
Citește și: Marcel Ciolacu, despre creșterea pensiilor: "Poate mărim mai mult pensiile mai mici"
„Nu cred într-o familie care se bazează doar pe alocațiile copiilor”, a punctat Budăi.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!