Dosarul Revoluției din 1989 a fost finalizat! Procurorul general, Augustin Lazăr, a anunțat că rechizitoriul a fost trimis instanței.
Printre inculpați sunt fostul președinte Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu, în prezent consilier al premierului Viorica Dăncilă.
Dosarul ajunge la judecată după 30 de ani de când s-au petrecut faptele. Probatoriul a fost terminat în mai puțin de trei ani, după ce s-a decis redeschiderea acestui dosar care a trenat ani de-a rândul și pe care autoritățile au anunțat că îl clasează.
Augustin Lazăr a vorbit și despre complexitatea anchetei.
Oameni de cultură, politicieni, cercetători, istorici au exprimat diverse teorii legate de momentul „Decembrie 1989”. Juriștii încheie această provocare prezentând adevărul judiciar. E o investigație complexă care a pornit de la ideea că responsabilitatea pentru victimele Revoluției este una directă, individuală. Sunt, în total, 3280 de file. Dosarul cauzei cuprinde 3330 de volume, dintre care 2030 de volume au fost instrumentate și administrate după 13 iunie 2016, a precizat procurorul general.
Strâns legat de Revoluția din 1989 este numele lui Ion Iliescu. Câștigarea libertății a fost plătită atunci cu peste 1.000 de vieți. Aproape 2.500 de oameni au fost răniți. Anchetatorii au ajuns la concluzia că de vină pentru multe dintre decese ar fi chiar cei care au ajuns la putere pe 22 decembrie, după fuga lui Nicolae Ceaușescu din sediul Comitetului Central al Partidului Comunist. Ion Iliescu a fost audiat ca martor.
Procurorii militari din Parchetul instanței supreme au dispus, în 1 noiembrie 2016, extinderea urmăririi penale in rem, pentru infracțiuni contra umanității. Printre cei audiați de procurori sunt fostul premier Petre Roman, fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu, Laszlo Tokes, Ion Caramitru și Mircea Dinescu.
S-a dispus declasificarea mai multor rapoarte ale SRI și documente ale comisiei parlamentare de anchetă din anii '90.
Procurorii consideră că în timpul Revoluției, a existat un plan de diversiuni ce au lăsat impresia că România era în stare de război. Simpli civili au primit arme, de unde și numărul mare de victime.
Ion Iliescu și o parte a disidenților politici au constituit Frontul Salvării Naționale. FSN-ul, sub coordonarea lui Iliescu, a preluat puterea cu sprijinul forțelor armate conduse de generalul Victor Atanasie Stănculescu.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!