Olenegorsky Gornyak, navă rusă de desant a fost lovită, vineri dimineață, și scoasă din uz în portul Novorossiisk, la Marea Neagră, de o barcă ucraineană fără pilot, cunoscută sub numele de dronă maritimă, a transmis Kievul, în timp ce filmările camerei de la bord dronei par să confirme succesul atacului nocturn, relatează The Guardian.
Olenegorsky Gornyak, nava de 112 metri din Flota de Nord a Rusiei, care a fost folosită pentru a transporta trupe și echipamente militare în porturile ucrainene ocupate, se pare că a fost avariată suficient pentru a fi scoasă din luptă. Imaginile unei nave de război rusești, înclinată în lateral, au apărut la scurt timp după lovitură, filmările prezentând drona maritimă cu 450 kg de explozibil la bord care se deplasează în Marea Neagră și lovește în centru nava Olenegorsky Gornyak.
Ministerul rus al apărării susținuse, anterior, că a distrus două ambarcațiuni maritime fără pilot care vizau baza navală rusă. O sursă de securitate ucraineană a declarat pentru Reuters că această afirmație este falsă, relatează Libertatea.
„În urma atacului, Olenegorsky Gornyak a primit o lovitură gravă și în prezent nu își mai poate desfășura misiunile de luptă. Toate declarațiile Rusiei despre un „atac respins” sunt false”, a transmis sursa.
Marea navă de război rusească a putut fi văzută remorcată la țărm vineri, neputându-se deplasa singură. „Avem informații deschise că într-adevăr deteriorat”, a declarat Natalia Humeniuk, purtătorul de cuvânt al comandamentului militar de sud al Ucrainei, adăugând că este „absolut legal să distrugi potențialul inamicului în timp de război”.
Olenegorsky Gornyak este o navă mare de desant din clasa Ropucha, proiect 775, construită de Uniunea Sovietică în anii 1970, cu o capacitate de a transporta o marfă de 450 de tone și 25 de transportoare blindate de personal. Are un echipaj de aproximativ 100 de persoane și este una dintre cele trei nave de desant care se află permanent pe Marea Neagră de când Rusia a declanșat războiul pe scară largă împotriva Ucrainei, în februarie 2022.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!