Acum la Digi FM Digi FM IRINA RIMES - Sa nu uiti cat te-am iubit

Momentul în care zeci de roboţi umanoizi au alergat la un semimaraton la Beijing. Imaginile sunt virale

roboti
Credit foto: Captură video Twitter

Zeci de roboţi umanoizi au alergat sâmbătă, la Beijing, la primul semimaraton din lume dedicat lor, simbol al ambiţiilor Chinei în materie de noi tehnologii.

Organizat în „E-Town”, o zonă de dezvoltare tehnologică din capitala chineză, evenimentul, la care au participat şi atleţi în carne şi oase, a fost o ocazie de a împinge la limită aceste maşini bipede.

La linia de start a cursei de 21 de kilometri, în sunetul muzicii pop din difuzoare, roboţii au pornit, făcând primii paşi, uneori ezitanţi. Pe partea cealaltă a drumului, oamenii, care alergau pe o pistă separată, şi-au scos telefoanele mobile pentru a imortaliza startul maşinilor.

Un android mic a căzut la pământ şi s-a ridicat singur după câteva minute, în aplauzele mulţimii. Un altul, proiectat să arate ca un Transformer, a deviat de la traseu, a lovit o barieră şi a doborât un inginer.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

A alerga pe o pistă poate părea un pas mic pentru un om. Dar pentru un robot umanoid, este într-adevăr un salt uriaş”, a declarat joi pentru AFP Liang Liang, director adjunct al comitetului de management al E-Town. „Acest maraton este un nou pas spre industrializarea roboţilor umanoizi”, a adăugat el, potrivit News.ro. 

Aproximativ douăzeci de echipe din toată China au luat parte la concurs, cu roboţi cu dimensiuni cuprinse între 75 şi 180 de centimetri şi cântărind până la 88 de kilograme.

Unii roboţi au funcţionat autonom, în timp ce alţii au fost controlaţi de la distanţă. Inginerii au declarat pentru AFP că scopul a fost acela de a testa performanţele şi fiabilitatea androizilor. Prioritatea este de a ajunge la capătul traseului, nu de a câştiga cursa, spun ei.

Tiangong, cel mai rapid robot, a parcurs traseul în 2h40'42''. Este foarte departe de timpul necesar oamenilor pentru parcurgerea acestei distanţe, care este în general mai mic de o oră pentru cei mai buni alergători.

Acest semimaraton „este un impuls extraordinar pentru întregul sector al roboticii”, spune Cui Wenhao, un inginer în vârstă de 28 de ani de la compania chineză Noetix Robotics. „Sincer, sectorul are puţine oportunităţi de a-şi putea folosi maşinile astfel, la turaţie maximă, pe o asemenea distanţă şi pentru o perioadă atât de lungă. Este un test solicitant pentru baterii, motoare, structură şi chiar algoritmi”, subliniază el.

Ca antrenament, unul dintre roboţii companiei a alergat în fiecare zi echivalentul unei jumătăţi de maraton, la un ritm de peste 8 km/h, explică el.

Un alt tânăr inginer, Kong Yichang, în vârstă de 25 de ani, de la compania DroidUp, susţine că acest semimaraton contribuie la „punerea bazelor” unei prezenţe mai mari a acestor roboţi în viaţa noastră.

„Ideea (din spatele acestei curse) este că roboţii umanoizi se pot integra cu adevărat în societatea umană şi pot începe să facă sarcini pe care le fac oamenii”, adaugă el.

China, a doua cea mai mare economie a lumii, încearcă să devină lider mondial în domeniul inteligenţei artificiale (AI) şi al roboticii. Astfel, China se poziţionează ca un adversar direct al Statelor Unite, cu care este angajată în prezent într-un război comercial.

Companiile chineze, în special cele din sectorul privat, au din ce în ce mai mult succes în domeniul noilor tehnologii.

În ianuarie, start-up-ul DeepSeek a ţinut prima pagină a ziarelor din întreaga lume cu robotul său conversaţional alimentat cu inteligenţă artificială, pe care susţinea că l-a dezvoltat la un cost mult mai mic decât rivalilor americani precum ChatGPT.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
Dante
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Spring 2025
Luca Protopopescu
Noua senzație a șahului mondial vine din Franța și are origini...
Gold,Ring,In,The,Air,On,The,Hand,Of,The
Un fermier german și-a pierdut verigheta, iar patru luni mai târziu a...
Happy,Old,Caucasian,Businessman,Smiling,Working,Online,Watching,Webinar,Podcast
Un italian de 89 de ani a obţinut a treia diplomă universitară după...
Partenerii noștri
Digi24 Cum arată actorul din „Iisus din Nazareth”, la aproape 50 de ani de la premieră. Cum i-a schimbat viața interpretarea lui Hristos
Cum arată actorul din „Iisus din Nazareth”, la aproape 50 de ani de la...
DigiSport Florian Wirtz și-ar fi ales următoarea echipă!
Florian Wirtz și-ar fi ales următoarea echipă!
PeRoz Shiloh, de la dorința de a fi băiețel la transformarea într-un stil icon în devenire. Cum s-a schimbat adolescenta de-a lungul anilor
Shiloh, de la dorința de a fi băiețel la transformarea într-un stil icon...
Film Now Cum a sărbătorit Daniel Craig obținerea rolului James Bond: Eram în supermarket, aveam căruciorul plin cu mâncare
Cum a sărbătorit Daniel Craig obținerea rolului James Bond: Eram în...
Digi World Gemeni identici, experiment inedit. Ce s-a întâmplat când unul a ales suplimente alimentare vegane, iar celălalt unele pe bază de ingrediente animale
Gemeni identici, experiment inedit. Ce s-a întâmplat când unul a ales...
Stirile Kanal D Se spală rufe azi, 18 aprilie 2025, în Vinerea Mare? Tradiții și obiceiuri
Se spală rufe azi, 18 aprilie 2025, în Vinerea Mare? Tradiții și obiceiuri
ProFM Thalia a pozat ca o divă în vacanță, într-un costum de baie alb cu decolteu adânc. La aproape 54 de ani, face valuri pe internet
Thalia a pozat ca o divă în vacanță, într-un costum de baie alb cu...
Digi Life Japonia a realizat prima gară la o imprimantă 3D. Într-o săptămână a fost construită și în câteva ore a fost asamblată
Japonia a realizat prima gară la o imprimantă 3D. Într-o săptămână a fost...
Ultimele știri din matinal
feli si grasu xxl
Feli & Grasu XXL la Digi FM: „Fostu” și poveștile din spatele hitului care a cucerit publicul
savu crioveanu oana
Sănătatea somnului și trendurile bizare explicate de dr. Marius Sava
ana dumbrava
Ana Dumbravă, campioană mondială la Counter-Strike pentru al 3-lea an consecutiv. Povestea...
Mihail WhatsApp Image 2025-01-22 at 14.13.28
Mihail despre izolarea în pădure și experiența uluitoare a colegului care a „murit” și s-a...
Ultimele știri
Cosmin Olaroiu
Cosmin Olăroiu este noul selecţioner al naţionalei Emiratelor Arabe Unite
JD Vance
Vicepreşedintele JD Vance este primit la Vatican după ce Papa a criticat politica SUA în...
Nicusor Dan
Nicuşor Dan, întrebat dacă statul român a pierdut lupta cu drogurile: „Categoric, da!” Ce...
Elena Lasconi
Elena Lasconi: „Ar trebui să pice multe capete în USR şi să se reformeze. Altfel, o să devină...