Cutremurul produs luni, 6 februarie, a fost printre cele mai devastatoare produse vreodată pe planetă. Oamenii de știință spun că în fiecare an se produc mai puțin de 20 de cutremure cu magnitudinea mai mare de 7.
Cu cât se află mai aproape de suprafață, cu atât mai multă energie seismică se concentrează asupra clădirilor și infrastructurii de deasupra, potrivit news.sky.com. Cauza cutremurului a fost o eliberare bruscă a stresului care s-a acumulat de-a lungul faliei Anatoliei de Est de mai bine de un secol - ultimul cutremur de această magnitudine care a lovit regiunea a avut loc în 1872, mai scrie sursa citată.
O mare parte din Turcia se află pe placa tectonică Anatoliană, care este împinsă spre vest cu aproximativ 2 cm pe an. Această presiune s-a acumulat și acum a fost eliberată cu consecințe dezastruoase în cutremurul inițial major și în replicile puternice ulterioare.
Faptul că Turcia, și în special această regiune, este predispusă la cutremure, înseamnă că există un nivel bun de pregătire în ceea ce privește echipele și echipamentele de salvare. Clădirile moderne din Turcia sunt, de asemenea, menite să fie construite pentru a rezista "riscului seismic", relatează ziare.com.
Imaginile din orașele mari arată clar că multe clădiri rezidențiale înalte au supraviețuit intact cutremurului. Cu toate acestea, cele construite înainte de introducerea codurilor moderne, în ultima parte a secolului XX, vor fi fost mult mai vulnerabile, la fel ca și toate clădirile construite din materiale de proastă calitate sau care au încălcat reglementările.
În timp ce aceasta ar putea fi situația în sud-estul Turciei și în orașele mai moderne din nordul Siriei, așezările mai mici răspândite de-a lungul zonei de falie ar fi putut suferi daune mult mai mari.
Un seismolog a avertizat că Turcia și Siria se pot aștepta la mii de replici în următoarele săptămâni sau luni. Vorbind pentru Sky News chiar înainte de producerea celui de-al doilea cutremur, cu magnitudinea de 7,5, Stephen Hicks, de la University College London, a explicat că, la 11 minute după cutremurul de 7,8 grade din această dimineață, a fost înregistrată o replică cu doar o unitate de magnitudine mai mică.
El a precizat că, de obicei, cele mai puternice replici sunt primele, dar a adăugat că nimeni nu poate "exclude complet" posibilitatea ca un alt cutremur de o magnitudine similară să lovească din nou. De asemenea, acesta a spus că există "o șansă foarte mică să mai apară un alt cutremur mai mare decât cel principal".
"Nu putem exclude complet acest lucru", a continuat Hicks.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!