Planurile urbanistice zonale din cinci sectoare ar putea fi suspendate de Consiliul General al Captitalei pe o perioadă de 2 ani. Primarul general Nicușor Dan spune că, prin intermediul acestor PUZ-uri, sute de hecrare de spațiu verde ar fi distruse. El a adăugat că vor fi, totuși, continuate proiectele de infrasctructură, în baza unor planuri urbanistice punctuale.
Este vorba despre planurile pentru sectoarele 2,3,4,5 și 6. Cât timp PUZ-urile vor fi suspendate, toate construcţiile se vor face după Planul Urbanistic General al Capitalei, a spus el.
„Urbanismul din București din ultimii ani a fost o golănie și cele 5 PUZ-uri de sector sunt doar exemple ale acestui urbanism”, a spus primarul într-o conferință de presă.
El a adăugat că din cauza acestor PUZ-uri, mulți oameni s-au trezit cu blocuri noi lângă locuințele lor, iar bucureștenii stau tot mai mult în trafic.
„Este absolut scandalos ca în situaţia în care avem o poluare a aerului, avem zeci de mii copii care suferă de boli respiratorii, zeci de mii de vârstnici care suferă de boli cardiovasculare din aceeaşi cauză, sute de hectare de spaţiu verde urmează să devină spaţii construibile prin aceste PUZ-uri. Am prezentat un proiect care are şi acordul Ministerul Transporturilor pentru metroul de suprafaţă. Există zone în Bucureşti care nu sunt bine conectate, nu au încă metrou, cu alte zone de interes din Bucureşti. Unul din punctele importante din această reţea de metrou de suprafaţă e zona Giurgiului-Ferentari. Acolo vorbim de 200.000 de oameni care pot fi conectaţi cu zona Pipera, Otopeni. Primăria Sectorului 5 vrea să pună alte blocuri între blocurile care există în acea zonă”, a spus el.
„În fiecare week-end avem sute de mii de bucureşteni fug din Bucureşti şi se duc la mare, la munte, pentru că din păcate e un oraş în care nu ai ce să faci cu copiii. Noi avem mulţi kilometri de lac care pot deveni un loc în care să te duci cu copilul, în care să găseşti locuri de promenadă. Și ce fac aceste PUZ-uri de sector? Construiesc blocuri până în malul apei. Cum e posibil să ai străzi de 7 metri şi să prevezi blocuri de 14 etaje? Cum e posibil ca într-un oraş în care simţim cu toţii că s-a construit prea des încă din epoca ceauşistă, cum e posibil ca în studiile de fundamentare pentru aceste PUZ-uri de sector să se spună că obiectivul este densificarea oraşului? Adică nu e suficient de aglomerat, hai să construim şi mai mult în oraşul acesta?”, a continuat el.
„Ce se va întâmpla în urma suspendării PUZ-urilor de Sector, pentru că se spune în spaţiul public că urmează aşa un fel de apocalipsă? Nu. Bucureştiul are o documentaţie de urbanism, după suspendarea PUZ-uri de sector revenim la Planul Urbanistic General”, a explicat Nicuşor Dan.
Primarul a spus că vor fi emise PUZ-uri punctuale pentru proiecte ca extinderea unor școli sau grădinițe, pasaje rutiere sau alte proiecte de infrastructură pot fi contiuate în baza unui PUZ emis punctual.
„Tot ce înseamnă autorizaţie de construire emisă înainte de această suspendare rămâne în vigoare, pentru că suspendarea produce efecte numai pentru viitor”, a adăugat el.
„Însă dacă cineva avea un teren cu funcţiunea spaţiu verde şi acel teren a devenit construibil, îmi pare rău, nu vom încălca legea şi nu vom da aviz de construire pentru spaţiul verde”, a mai spus Nicușor Dan.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!