Summit-ul liderilor UE va avea loc pe data de 9 mai, în Sibiu. 27 de şefi de stat şi de guvern din ţări europene, 36 de delegaţii oficiale, 400 de invitaţi de rang înalt şi circa 800 de jurnalişti sunt doar o parte dintre participanţii la reuniune.
Potrivit anunțului postat pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) privind Achiziția de Servicii de catering pentru Summit-ul organizat la Sibiu, valoarea estimată a serviciilor de catering este de 516.300 lei fără TVA, pentru zilele de 8 şi 9 mai. Banii sunt alocați din bugetul pentru organizarea preşedinţiei României la Consiliul UE, iar termenul limită pentru depunerea ofertelor este 1 aprilie, ora 11.00. Modalitatea de atribuire este "acord-cadru", criteriul fiind "preţul cel mai scăzut".
Spaţiile unde se vor asigura serviciile de catering vor fi în principal Liceul "Brukenthal", corturile alocate jurnaliştilor, interpreţilor, organizatorilor şi personalului auxiliar, care vor fi amenajate în Piaţa Mică şi în Piaţa Huet din Sibiu, dar şi sediul Primăriei Sibiu şi Aeroportul Sibiu. "În funcţie de specificul evenimentelor, de numărul de participanţi şi de evenimentele care s-ar putea derula în paralel, vor fi utilizate şi alte spaţii sau clădiri pentru organizarea serviciilor de catering", precizează MAE, potrivit HotNews.ro.
În anunțul ministerului se mai menționează că numărul exact de participanți și locul de desfășurare se vor comunica prestatorului printr-o comandă fermă care va fi transmisă cu 3 zile înainte și eventual actualizată înainte cu 24 de ore înainte de ziua fiecărui eveniment. Comanda va conține informații asupra tipului și cantității de servicii necesare pentru respectiva zi de eveniment, precum și asupra eventualelor restricții alimentare sau solicitări pentru anumite genuri de alimente sau modalități de preparare (lacto-vegetarian, raw - vegan, etc).
Serviciile de catering vor consta în asigurarea pregătirii, preparării, livrării şi servirii. Vor fi mese zilnice tip ”bufet suedez” (prânz și/ sau cină); coffee-break (3 pauze de cafea zilnic/ persoană); coffee - station (lounge/ spații amenajate aeroport).
Cerințe pentru fiecare tip de serviciu
Mesele zilnice tip "bufet suedez” (prânz și/ sau cină) trebuie să conțină:
Aperitive reci tip “Canapés” - minimum 5 sortimente, 150 grame/ persoană.
Fel principal (produse calde) - minimum 5 sortimente (un sortiment cu carne de pui, unul cu carne de porc, unul cu pește/fructe de mare, unul cu carne de vită și un sortiment la propunerea prestatorului) – 200 grame/persoană.
Garnituri - minimum 4 sortimente, 150 grame/persoană
Salate - minimum 3 sortimente, 150 grame/persoană
Selecție de pâine tip chiflă - minimum 3 sortimente
Mini-prăjituri asortate - minimum 5 sortimente, minimum 150 g/persoană
Băuturi non-alcoolice, minimum 500 ml/ persoană (apă plată și minerală servită din recipiente de 500 ml, suc natural din fructe și băuturi răcoritoare acidulate servite din recipiente de 250/ 330 ml, cafea inclusiv lapte condensat, zahăr, îndulcitor artificial)
Vin alb / Vin roșu – 300 ml/ persoană
Servirea se va face în veselă de ceramică, farfurii, platouri, chaffing-uri, tacâmuri inox, boluri sticlă/ceramică, coșuleț de pâine, față de masă de bumbac, șervețele hârtie. Personalul folosit pentru servire va purta uniformă și ecuson cu numele și prenumele, pentru o identificare ușoară.
Coffee - break (3 pauze de cafea pe zi/ persoană), constând în:
"Welcome coffee”: cafea (150 ml cafea per persoană), ceai, apă plată și minerală (0,5 litri/ persoană, apă îmbuteliată la sticle de 0,5 ltr), suc natural din fructe, băuturi răcoritoare acidulate (0,5 litri/persoană, băuturile îmbuteliate în doze si/sau sticle de 0.33 ltr), mini “sandwich” și patiserie dulce (150 grame mixt/ persoană), lapte condensat, zahăr, îndulcitor artificial.
"Pauză cafea dimineață”: cafea (150 ml cafea per persoană), ceai, apă plată (0,5 litri/ persoană, apă îmbuteliată la sticle de 0,5 ltr), suc natural din fructe și răcoritoare acidulate (0,5 litri/ persoană, băuturile îmbuteliate în doze și/sau sticle de 0.33 ltr), patiserie dulce și sărată (150 grame mixt/persoană), fructe, lapte condensat, zahăr, îndulcitor artificial.
"Pauză cafea după-amiază”: cafea (150ml cafea per persoană), ceai, apă plată și minerală (0,5 litri/ persoană, apa îmbuteliată la sticle de 0,5 ltr), suc natural din fructe, băuturi răcoritoare acidulate (0,5 litri/persoană, băuturile îmbuteliate în doze și/sau sticle de 0.33 ltr), mini “sandwich” și patiserie dulce (150 grame mixt/persoană), lapte condensat, zahăr, îndulcitor artificial.
“Coffee station” la aeroport constând în: cafea (150ml cafea per persoană), ceai, apă plată și minerală (0,5 litri/ persoană, apă îmbuteliată la sticle de 0,5 ltr), suc natural din fructe, băuturi răcoritoare acidulate (0,5 litri/persoană, băuturile îmbuteliate în doze și/sau sticle de 0.33 ltr), mini “sandwich” și patiserie dulce (150 grame mixt/persoană), lapte condensat, zahăr, îndulcitor artificial.
Suplimentar, în prețul ofertat pentru acțiunile tip coffee-breack se vor asigura în permanență cafea și apă plată/ minerală în centrul de presă, centru de interpretariat, Liceul Brukenthal, zona de conferințe și la sediul Primăriei Sibiu, în sala de ședințe, pe tot parcursul zilei.
MENIURI ORIENTATIVE
Aperitive:
Platou cu brânzeturi tradiționale românești (caș dulce, telemea oi, cașcaval Dobrogea,cașcaval afumat, urdă, telemea vacă)
Mule de pasăre în aspic
Frigărui de mozzarella cu struguri albi și roșii
Somon marinat cu măsline verzi
Piept de rață afumat pe portocală
Terină de căprioară
Canapele de castraveți verzi cu pastă de somon picant
Mini frigărui cu gambas
Roșii cherry
Calamari picanți
Ruladă din mușchi de vită cu prune uscate
Fel principal:
File de somon cu sos de lămâie
Mușchi de vită Wellington
Medalion de căprioară
Sărmăluțe în foi de viță cu smântână
Șalău pe lime
Salată Cezar
Salată de ciuperci cu chimen
Salată Waldorf
Cartofi copți
Rulou de vinete cu legume
Orez sălbatic
Mini chifle albe și negre
Mini prăjituri asortate
Fructe asortate
BĂUTURI
Apă plată, apă mineral, Santal, Cola, Fanta, Sprite
Cafea filtru / ceai(zahăr, lapte, lămâie)
Vin alb/ Vin roșu/ Vin spumant (doar la meniurile propuse pentru cină)
MENIURI ORIENTATIVE Lacto – Vegetariene
Gustare:
Mille feuille de legume la grătar cu mascarpone
Cremă de vinete și marmeladă de roșii uscate la soare servită cu roșii cherry coapte
Salată de avocado, pere, pepene galben servită pe pat de frunze verzi
Trio de bruschete cu roșii, cu pesto vegan, arugula și sos balsamic,
Rulou cu quinoa și alge nori, mini vegan quiche cu spanac
Fel Principal:
Ciuperci la cuptor, marinate în unt aromat, servite cu brânză de capră și ceapă caramelizată
Sparanghel copt cu sos de capere și balsamico și ciuperci cu verdeață și roșii 150/50/50g
Risotto cu trufe
Chifle asortate
Desert
Pară cu sos caramelizat
Clătite cu miere și nuci
Budincă de chia
La Sibiu, în 9 mai un summit al liderilor UE, care vor discuta despre viitorul Uniunii Europene. Summit-ul va fi găzduit de Klaus Iohannis, iar președintele Consiliului European, Donald Tusk, va prezida reuniunea. 27 de şefi de stat şi de guvern din ţări europene, 36 de delegaţii oficiale, 400 de invitaţi de rang înalt şi circa 800 de jurnalişti sunt doar o parte dintre participanţii la reuniunea din 9 mai de la Sibiu.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!