Banca elvețiană Reyl, cu sediul la Geneva, este vizată de o anchetă amplă privind posibila implicare în activități de spălare de bani pentru lideri politici din foste republici sovietice cu legături strânse cu Kremlinul. Informația a fost dezvăluită de cotidianul francez Le Monde, care citează documente confidențiale obținute în cadrul unei investigații jurnalistice internaționale.
Potrivit publicației, Autoritatea de Supraveghere a Piețelor Financiare din Elveția (FINMA) a identificat „eșecuri masive” în sistemele de control ale băncii Reyl privind combaterea spălării banilor. Printre nereguli se numără lipsa de vigilență în relațiile cu clienți considerați „cu risc ridicat”, inclusiv persoane „expuse politic” (PEP) din Asia Centrală.
Anchetatorii susțin că prin conturile băncii ar fi tranzitat sume de ordinul sutelor de milioane de dolari provenind din regiuni cunoscute pentru corupție endemică. Le Monde notează că „printre cei mai dubioși clienți” se află apropiați ai clanurilor conducătoare din unele foste republici sovietice, persoane despre care există suspiciuni vechi de deturnare a fondurilor publice.
De asemenea, banca ar fi gestionat fonduri aparținând unor indivizi cu presupuse legături cu organizații mafiote și cu rețele oligarhice rusești, în contextul în care sancțiunile internaționale și supravegherea tranzacțiilor financiare s-au intensificat în urma războiului din Ucraina.
Într-un comunicat transmis agenției AFP, reprezentanții băncii Reyl susțin că instituția „cooperează pe deplin cu autoritățile de supraveghere” și că „acordă cea mai mare prioritate respectării tuturor reglementărilor aplicabile”. Totodată, banca afirmă că a depus o plângere împotriva unei persoane neprecizate, pe fondul divulgării de informații considerate confidențiale și protejate de secretul bancar.
Reyl a mai precizat că, odată cu intrarea în acționariat a băncii italiene Intesa Sanpaolo în 2021, a întărit semnificativ cadrul de conformitate și a revizuit relațiile cu clienții cu profil de risc ridicat, unele dintre acestea fiind închise complet.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!