Spațiul aflat la intersecția dintre străzile Nițu Vasile, Emil Racoviță și Bulevardul Alexandru Obregia din București s-ar putea numi „Piața Alexandru Pesamosca”. Așa prevede un proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a ședinței din 14 februarie a Consiliului General al Capitalei.
Potrivit Agerpres, tot atunci va fi votată și propunerea de conferire post-mortem a Titlului de Excelență prof. univ. dr. Alexandru Pesamosca, în semn de recunoștință pentru contribuția adusă în domeniul medical.
„Doctorul Alexandru Pesamosca și-a dedicat întreaga carieră copiilor, operând nu mai puțin de 50.000 de copii cu malformații grave, pe lângă alte zeci de mii de copii tratați și vindecați pentru alte probleme de sănătate. Ca mentor al generației actuale de chirurgi și ortopezi pediatri și pentru toate realizările obținute, Asociația Română a Traumatologilor și Ortopezilor Pediatri i-a conferit, în anul 2009, cel mai înalt titlu științific: Medic emerit pentru contribuții aduse la dezvoltarea chirurgiei și ortopediei pediatrice. A operat nenumărate cazuri extrem de complicate, unele în premieră mondială, a avut pacienți cu maladii complexe atât din țară, cât și din străinătate, iar grație talentului său profesional excepțional a fost solicitat să realizeze și operații în clinici din Franța, Italia Republica Moldova, China”, se arată în referatul de aprobare.
Doctorul Pesamosca a fost și unul dintre ctitorii Bisericii „Cuviosul Stelian și Sfântul Nicolae Brâncoveanu”, din curtea Spitalului „Marie Curie” din Capitală.
Alexandru Pesamosca s-a născut la Constanța, pe 14 martie 1930, într-o familie cu origini italiene. În 1954 a absolvit Facultatea de Medicină Generală la București. Din 1957 a profesat ca medic chirurg pediatru la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu”, devenind ulterior șef de clinică, până în 1984. A lucrat apoi la Spitalul „Marie Curie”, unde a și locuit o bună bucată de vreme, fiind șeful clinicii de chirurgie și ortopedie pediatrică din 1984 până în 2000. În 1971, timp de un an, a fost bursier la Hospital des Enfants Malades din Paris. În perioada 1972-1975 a realizat primele intervenții de chirurgie toracică la nou-născut. În 1991, i s-a acordat titlul de profesor universitar, iar în 1993 cel de membru titular al Academiei de Științe Medicale din România.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!