Acum la Digi FM Digi FM ARTEMAS - I LIKE THE WAY YOU KISS ME

O milionară din Austria îşi împarte averea în urma unei decizii luate de 50 de cetăţeni

Marlene Engelhorn
Marlene Engelhorn / Profimedia Images

Rezultatul nu este surprinzător, dar metoda este neobişnuită: Marlene Engelhorn, o milionară austriacă şi militantă pentru o mai bună impozitare a persoanelor foarte bogate, îşi va împărţi moştenirea de 25 de milioane de euro către mai mult de 70 de organizaţii alese de un grup de 50 de cetăţeni, informează AFP.

Mediu, sănătate, ajutor pentru solicitanţii de azil, lupta împotriva inegalităţilor: "rezultatul este la fel de variat ca şi Consiliul însuşi", a rezumat Alexandra Wang, care a condus proiectul, în cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc marţi la Viena. Aceste iniţiative au o "misiune comună: să lucreze pentru o societate mai echitabilă (...) şi să îi sprijine pe cei care sunt victime ale discriminării", a subliniat ea, potrivit Agerpres.ro. 

Alături de ea, membrii "Bunului Consiliu pentru Redistribuire" au evocat "o provocare incitantă" şi un frumos "exerciţiu de democraţie" bazat pe "consens", în timp ce sesiunile de discuţii, cu toate cheltuielile plătite, s-au desfăşurat pe parcursul a şase weekenduri, din martie până în iunie, în oraşul Salzburg.

Cincizeci de cetăţeni au fost aleşi prin tragere la sorţi pentru a face parte din consiliu. Cel mai tânăr membru, Kyrillos Gadalla, în vârstă de 17 ani, a declarat că a "învăţat multe lucruri" de la celelalte generaţii, cel mai vârstnic membru având 85 de ani.

În total, 77 de organizaţii vor primi finanţări cuprinse între 40.000 şi 1,6 milioane de euro, de la asociaţia Attac la diverse grupuri de reflecţie, grupuri de conservare a naturii şi organizaţii de caritate pentru persoanele fără adăpost.

Marlene Engelhorn, care s-a aflat în atenţia tuturor, dar care nu a apărut marţi în faţa presei, a fost implicată doar la începutul procesului. "Ea ne-a acordat încrederea sa, iar noi am fost complet liberi în alegerile noastre", a explicat Angelika Taferner, un alt membru al Consiliului.

Milionara în vârstă de 32 de ani, descendentă a lui Friedrich Engelhorn, fondatorul gigantului german al industriei chimice BASF, a anunţat în ianuarie că va dona suma de 25 de milioane de euro, adică 90% din moştenirea sa, pentru a denunţa "eşecul" guvernelor de ceea ce priveşte abordarea inegalităţilor devenite din ce în ce mai flagrante.

La fel ca sute de "milionari patrioţi" americani, activista austriacă a fondat iniţiativa "Taxează-mă acum" în lumea germanofonă. După moartea bunicii sale în septembrie 2022, ea a trecut la acţiune şi a conceput această soluţie originală.

Într-un comunicat de presă, Marlene Engelhorn a salutat "redistribuirea, în conformitate cu valorile democratice, a unei mari părţi" din banii săi.

"Am moştenit o avere şi, prin urmare, o anumită putere, fără să fi făcut niciodată ceva pentru a merita acest lucru. Iar statul nici măcar nu vrea ca eu să plătesc impozitul pe moştenire", s-a plâns ea la începutul acestui an.

În curând privată de cea mai mare parte a resurselor sale financiare, fosta studentă la literatură germană trebuie să se gândească de acum, pentru prima dată, la un loc de muncă salariat. "Ies din acest ghetou dinastic al celor bogaţi", a declarat ea, dezvăluind că nu îşi regretă decizia.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
RALUCA
Raluca Hatmanu: Destinațiile europene sunt afectate de supraturism...
ALDE Party Council Bucharest 2023, Bucharest, Romania - 20 Oct 2023
Reacția Elenei Lasconi după declarațiile lui ÎPS Teodosie: Nu este...
Italia, deţinătoarea titlului, s-a calificat în optimile Euro-2024/ Profimedia
Italia, deţinătoarea titlului, s-a calificat în optimile Euro-2024...
Monica Anisie
Evaluare Naţională 2024. Marţi are loc proba la Română. Fostul...
Partenerii noștri
Digi24 Un bărbat care a jucat toată noaptea la cazinou a făcut infarct când a auzit că a câștigat 4 milioane €
Un bărbat care a jucat toată noaptea la cazinou a făcut infarct când a...
DigiSport Cehia - Turcia 1-2 | Final cu scandal! Meci infernal pentru Istvan Kovacs: doi eliminați, 19 ”galbene” și un gol anulat
Cehia - Turcia 1-2 | Final cu scandal! Meci infernal pentru Istvan Kovacs...
PeRoz "Am dat 162.000 de dolari pe operația de alungire a picioarelor pentru a-l mulțimi pe fostul soț". 8 ani de dureri și 14 cm câștigați
"Am dat 162.000 de dolari pe operația de alungire a picioarelor pentru a-l...
Film Now Ben Affleck, reacție agresivă după ce un fotoreporter l-a întrebat despre divorțul de Jennifer Lopez. Abia și-a putut stăpâni furia
Ben Affleck, reacție agresivă după ce un fotoreporter l-a întrebat despre...
Digi World Persoanele sănătoase pot avea de suferit dacă iau suplimente cu ulei de pește. Concluziile unui studiu întins pe 12 ani
Persoanele sănătoase pot avea de suferit dacă iau suplimente cu ulei de...
ProFM Celine Dion a trăit într-o sărăcie cruntă când era copil. Celebra artistă a dezvăluit cum reușea mama sa să hrănească cei 14 copii
Celine Dion a trăit într-o sărăcie cruntă când era copil. Celebra artistă...
Digi Life "Loc extraordinar și unic în lume". O plajă romană antică, îngropată de erupţia Muntelui Vezuviu, redeschisă publicului
"Loc extraordinar și unic în lume". O plajă romană antică, îngropată de...
UEFA EURO 2024: Rumänien - Ukraine; 17.06.2024 Jubel zum 2:0 durch Razvan Gabriel Marin (Rumänien, 18) UEFA EURO 2024: R
România, calificare de pe primul loc în optimi la Euro-2024 - Răzvan...
Ultimele știri din matinal
negrutiu
Analiza lui Florin Negruțiu: Cum a manevrat Marcel Ciolacu scena politică și de ce Gabriela...
Oana si Vlad Tuk Tuk
Oana Zamfir și Vlad Craioveanu au făcut istorie radio din tuk tuk
holy molly
Holy Molly și Zodier la matinalul Digi FM: cântece, fazan și povești amuzante
dr marius sava
Ce e bine să faci înaintea somnului de 5 ori pe săptămână? Dr. Marius Sava, somnolog, răspunde...
Ultimele știri
romania la euro 2024
Slovacia – România 1-1, la EURO 2024. Tricolorii sunt pe primul loc în grupă și s-au calificat...
Stella Assange (1)
Soția lui Assange: Julian are nevoie de timp pentru a se reface
Mark Rutte
Cine este Mark Rutte, noul secretar general al NATO
elena lasconi
Cine este Elena Lasconi, noul președinte al Uniunii Salvaţi România (USR)