În România se găsește, acum, un nou tip de cormoran: cormoranul moțat. Piscicultorii și Ministerul Agriculturii nu au, însă, niciun motiv de îngrijorare, a asigurat, în exclusivitate, la Digi FM, Ovidiu Bufnilă, responsabilul pentru comunicare, al Societății Ornitologice din România.
„Este cea de-a treia specie de cormoran care cuibărește în țara noastră după cormoranul mare și cormoranul mic și care deja știm că sunt în conflict cu Ministerul Agriculturii. Spre deosebire de aceste două specii, cormoranul moțat nu apare pe apele de interior. Un cormoran folosește doar apele marine pentru a se hrăni, nu afectează în niciun fel pescăriile de apă dulce. Deci, din acest punct de vedere, piscicultorii pot sta liniștiți.”, a spus Ovidiu Bufnilă.
Cormoranul moțat este o specie care apare rar și în numere mici în România. Cel mai des este întâlnit iarna, când unele exemplare vin din nordul Bulgariei pentru a-și căuta resurse noi de hrană. Confirmarea cuibăritului a fost realizată pe data de 17 martie 2019 de Emil Todorov, biolog bulgar care lucrează pentru Societatea Ornitologică Română.
„Grupul de păsări care a confirmat cuibăritul a fost observat de mine pentru prima oară în luna ianuarie, în cadrul programului international de monitorizare a păsărilor de apă, MidWinter Counts. Erau 13 indivizi, adulți și imaturi, în portul Constanța. Stăteau grupați pe balize. M-a intrigat să văd așa de mulți la un loc și am decis să continui să monitorizez acest grup.
Am revenit în luna februarie, pe data de 26 și am văzut că acum erau zece indivizi, pe aceleași balize și diguri. Știam din Bulgaria că primul semn de cuibărire a cormoranilor moțați este după mijlocul lunii martie, așa că pe data de 17 martie am verificat din nou locul unde erau. Deja cormoranii moțați cloceau în trei cuiburi”, a povestit Emil Todorov.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!