Românii de la #Rezist Zurich veniți la mitingul diasporei, și cu care Digi FM a stat de vorbă înainte de protestul de vinerea trecută, s-au întors între timp în Elveția, de unde ne-au transmis impresiile și concluziile lor, așternute „la rece”, la o săptămână după incidentele din Piața Victoriei.
„Am venit special din Elveția la București pentru că eu cred că noi, romanii, avem nevoie mai mult decât oricând să ne regăsim, sa fim împreună.
E adevărat că ne confruntam cu probleme sufocante – corupție endemică, incompetență frapantă în funcții importante ale statului sau lipsa unei infrastructuri adaptate vremurilor.
Totuși, cred cred că nu astea sunt cele mai grave probleme ale românilor.
Văd corupția, greaua funcționare a instituțiilor statului sau sărăcia ca pe simptome ale unei boli mai profunde care a dus țara noastră în stadiul unei metastaze.
Românii formează azi o societate extrem de polarizată – polarizare susținută și de mute ori creată artificial de către politicieni prin mijloacele media aservite.
Românii sunt bombardați zilnic cu teme false, perspective strâmbe ale realității și cu minciuni grosolane, menite sa-i dezbine și să le distragă atenția de la adevăratele probleme ale societății. Dialogul și solidaritatea dintre oameni scade în astfel de condiții. De aici și dezinteresul românilor pentru politică - adică pentru felul în care banii lor sunt administrați și pentru felul în care arată ziua de mâine. Pentru destinele lor. Pentru că asta înseamnă a fi interesat de politică: a fi interesat de mersul cetății și de sistemul în care trăiești.
Mulți oameni din România spun cu un soi de mândrie bizară: «Eu nu fac politică. Eu sunt apolitic». Iar eu le răspund în gând: «atunci înseamnă că nu-ți pasă de banii tăi, de viața ta, de destinul copiilor tăi».
Exact despre asta vorbeam în seara de 10 august cu un tânăr necunoscut, venit din Suceava în fața Guvernului României. Îmi mărturisea că nu a văzut niciodată așa ideea de a face politică. Că, de obicei, primele lucruri care-i veneau în minte erau certurile televizate dintre politicieni, afacerile lor cu statul și grotescul lor, care îl dezgusta. «Asta e cercul vicios», spunea tot el. «Când nu suntem interesați de mersul cetății, permitem unor neaveniți periculoși să ia fraiele destinelor noastre în mâinile lor». «Să nu ne fie teamă», răspundeam eu, «schimbarea e ireversibilă».
Dialogul nostru ochi în ochi, era tot mai însuflețit. Stăteam pe jos și lipeam magic bucăți sfâșiate dintr-o poza veche de familie. Acolo, pe asfaltul cald din fața Guvernului, se întâlnea România.
Dintr-o dată - zgomote asurzitoare, țipete, copiii purtați în brate cu batiste albe pe față. Ochii noștri s-au întâlnit într-o ultima clipire, înainte de a se inunda în lacrimi. Aerul otrăvit dinspre Guvern ne-a învăluit pe toți. Și ne-a despărțit. Gaze lacrimogene, gloanțe de cauciuc, tunuri de apă. Jandarmi negri cu bastoane și arme înaintau brutal și loveau oamenii cu sălbăticie. Fugeam șocată împreuna cu mii de români. M-am pierdut de ai mei. O femeie în vârstă și-a pierdut cunoștința și a căzut în fața mea. Doi bărbați au înfășcat-o dintr-o mișcare, fugind mai departe cu ea pe brațe.
Printre accese de tuse am început sa strigam toți într-un suflet: «nu plecăm, nu plecăm». Ne regăseam și ne întorceam spre piața evacuată de jandarmi cu câteva minute înainte. O tânăra blondă, delicată, striga atât de tare, încât am simțit un imbold să-i vorbesc. Când a aflat că vin din străinătate să protestez, m-a luat în brațe plângând și mi-a șoptit într-un suspinând «Să nu vă întoarceți, că nu aveți pentru ce». «Ba da, aici sunteți voi, ai noștri. Nu cedăm». Miile de îmbrățișări înlăcrimate, inimă la inimă, ne-au resuscitat. României îi revenea pulsul, începea sa respire din nou. Tușind. « Ne-ați unit! Ne-ați unit!»
Scopul venirii mele la București a fost atins. A fost o întâlnire magică între noi, românii, ca într-o familie ce se reîntregește.
În aerul otrăvit de gazele lor, printre tunuri de apă și bastoane de cauciuc, românii s-au privit pentru o clipă în ochi, s-au îmbrățișat și și-au transmis iubire. E suficient pentru moment. Acum, după ce ne-am șters lacrimile, știm cu toții că încă respiram, că suntem împreună și că nu ne e teamă. Acum schimbarea e ireversibilă.”
Gabriela Mirescu – analist politic și consultant în comunicare. Stabilită de 17 ani în Fribourg, Elveția. Membru al asociației «Rezist Zürich», care militează pentru consolidarea democrației în România și menținerea țării pe un drum european.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!