Proiectul de buget pentru acest an e rețeta perfectă pentru recesiune, susțin afaceriștii. Cheltuielile cresc de la un an la altul, iar datoriile vor putea fi plătite doar dacă economia „va tura la maximum”.
Pentru a intra în criză, e nevoie de cheltuieli mari și de investiții puține, iar în forma actuală a proiectului de buget pentru anul în curs sunt alocați peste 200 de milioane de lei pentru salarii și pensii, și doar un sfert pentru investiții.
Ne-am bucurat că au crescut salarii și au crescut pensii, e normal să fie așa, vrem și noi să ne dezvoltăm, dar toate astea nu vor putea fi plătite dacă economia nu va tura la maxim, spune omul de afaceri Dragoș Anastasiu.
În plus, bugetul se bazează în mare măsură pe credite de angajament, adică sume ce vor fi plătite în anii următori. Reprezentanții mediului de afaceri cred că asta se va întâmpla doar dacă statul are strategii pentru crearea de noi locuri de muncă, creșterea investițiilor în sectoarele importante și atragerea de companii străine în țară.
Sunt 137 de proiecte de investiții. Nu scrie nicăieri ce proiecte încep și care se finalizează în acest an. Construim bugetul pe niște himere, credite de angajament, care înseamnă că mutăm plățile de la un an la altul. Riscăm din punct de vedere economic recesiunea. Toate aceste politici publice bazate pe îndatorare, pe promisiuni absurde, neavând acoperire în economie... La un moment dat vine nota de plată și cineva trebuie să plătească acest lucru, a declarat Florin Jianu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România.
În timp ce proiectul de buget prevede pentru anul acesta o creștere economică de 5,5%, economiștii speră la un procent de numai 3,8.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!