Există o binecuvântare în fiecare anotimp, dar câștigătoarea diversității rămâne toamna. Pusă în poezie, în tablouri celebre, în emoția melancoliei, toamna aduce pe scenă cele mai frumoase culori, dar și cel mai divers meniu. Pomii sunt plini, via mustește de struguri, în bucătării miroase a dulceață, zacuscă și murături pentru fripturile pe care ni le imaginăm deja.
Toamna e despre gust mai mult ca oricând. Așa cum ne-am obișnuit la sfârșit de zile calde, transformăm Grădina Verona în OGRADA, cu mâncăruri inspirate de anotimp și invitați, mici artizani ai gustului.
Fasolea bătută, ornată generos cu ceapă călită, borșul de rață dres cu zeamă de varză și leuștean, pastrama de berbecuț trasă-n vin cu mujdei și mămăligă, scăricica de porc încinsă la grătar, păstrăvul la plită și tocănița de ciuperci sunt pregătite de colegii din bucătărie pentru a sărbători cum se cuvine sfârșitul de recoltă. Găluștele cu prune și plăcinta de casă cu mere sunt cireașa de pe tort când vine vorba de ceva dulce. De must nici nu mai are rost să vorbim, că fără el ar fi ca friptura fără murături, și ele în meniul din OGRADA.
Nu lipsesc nici artizani gourmet și produsele lor pline cu ingrediente și tradiții de preparare locale.
Prietenii de la Valeputna vin cu ale lor creme tartinabile cu păstrăv din Bucovina, premiate în 2016 și 2017 la Golden Star Great Taste Awars și la Superior Taste Award, iar mierea vine din Valea Buzăului și se laudă că are în ea alune de pădure, nuci și roșcove. Mica Ilinca a luat dulcețurile și zacuștile în serios și a pus în borcane rețetele primite zestre de la bunica.
Pentru cei mici avem Melissimo - suc de cătină cu miere și apă de izvor, bun de te lingi pe la gură și natural până la ultimul procent. Din Botoșani vine Mihaela cu dulcețuri și sirop, aduse din satul bunicilor care i-au făcut cunoștință de când se știe cu gustul parfumat de trandafir, iar cutiile cu legume, fructe și verdețuri de sezon vin de la ferma vegetală Nasul Roșu.
Din Dobrogea aducem iaurt la sticlă, telemea, urdă, brânză pecorino și caciotta tăvălită-n condimente. Vinul de mure, numai bun pentru răsfăț, îl aducem din Gorj și poartă semnătura Abund Berry.
Nelipsite vor și cărțile cu și despre bucate, pe care le scoatem în aerul de ogradă să ne inspire atunci când ne trezim cu un chef nebun de gătit.
Adresă – Strada Arthur Verona, nr. 15, în spatele librăriei Cărturești de pe Bulevardul Magheru.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!