Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, Volker Turk, i-a îndemnat marţi pe talibanii afgani să ridice "restricţiile inimaginabile" impuse femeilor, avertizând asupra "unor consecinţe grave" pentru "întregul popor afgan", relatează France Presse, potrivit Agerpres.ro.
"Aceste restricţii inimaginabile asupra femeilor şi fetelor nu numai că vor spori suferinţa tuturor afganilor, dar, mă tem, reprezintă un risc dincolo de graniţele Afganistanului", scrie Volker Turk într-un comunicat, în care îi avertizează pe talibani: "Nicio ţară nu se poate dezvolta - sau chiar supravieţui - din punct de vedere social şi economic dacă jumătate din populaţia sa este exclusă''.
În decurs de doar câteva zile în ultima săptămână, talibanii, care au preluat puterea la Kabul la jumătatea lunii august 2021 şi a căror autoritate nu este recunoscută de cea mai mare parte a comunităţii internaţionale, au interzis femeilor şi fetelor educaţia universitară şi, din 24 decembrie, să lucreze pentru ONG-uri naţionale sau internaţionale. "Acest ultim decret al autorităţilor de facto va avea consecinţe grave pentru femei şi pentru întregul popor afgan", a declarat Înaltul Comisar.
"Interdicţia impusă femeilor de a lucra în ONG-uri le va priva pe ele şi pe familiile lor de veniturile lor şi de dreptul lor de a contribui în mod pozitiv la dezvoltarea ţării lor şi la bunăstarea concetăţenilor lor", a declarat Volker Turk, adăugându-şi vocea unui val de condamnări din întreaga lume.
Multe ONG-uri depind de personalul feminin şi nu vor putea funcţiona fără ele. Luni, o jumătate de duzină din numărul mare de ONG-uri care operează în ţară şi-au suspendat activităţile, talibanii ameninţând că vor retrage licenţele organizaţiilor care nu respectă decretul.
De exemplu, relatează EFE, ONG-ul elveţian pentru drepturile copilului Terres des Hommes se teme că nu va mai putea lucra cu cele aproximativ 100 de moaşe pe care le are angajate în Afganistan. Într-un interviu acordat postului public de radio şi televiziune elveţian, şeful operaţiunilor Terres des Hommes, Claudio Rini, a declarat că 60 la sută din personalul său din Afganistan sunt femei şi că acestea au o pregătire foarte specifică: moaşe, medici şi asistenţi sociali, printre altele. În total, există 167 de angajate, dintre care aproximativ 100 sunt moaşe, ceea ce ridică temeri că interzicerea muncii acestora ar putea avea consecinţe dezastruoase pentru societate.
"Interdicţia va submina în mod semnificativ, dacă nu chiar va distruge, capacitatea acestor ONG-uri de a furniza serviciile esenţiale de care depind atât de mulţi afgani vulnerabili", avertizează responsabilul ONU pentru drepturile omului, în condiţiile în care mai mult de jumătate din populaţie - aproximativ 24 de milioane de persoane - depinde într-un fel sau altul de asistenţa umanitară.
În pofida promisiunilor lor de a fi mai flexibili, talibanii au revenit la interpretarea ultra-rigoristă a islamului care a marcat prima lor perioadă la putere (1996-2001). De când au revenit la guvernare în august 2021, măsurile liberticide s-au înmulţit, în special împotriva femeilor, care au fost excluse progresiv din viaţa publică şi din colegii şi licee.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!