Administrația locală a aprobat un "Regulament local privind identitatea cromatică a clădirilor din municipiul Buzău", prin care se vor impune reguli cu privire la culorile utilizate la zugrăvirea fațadelor clădirilor istorice și de locuit. Proprietarii care utilizează culori inadecvate vor fi sancționați cu amenzi de până la 2.500 de lei.
Într-o ședință a Consiliului Local Municipal (CLM), a fost adoptat un proiect care își propune să restricționeze alegerea culorilor de către locatari sau proprietarii clădirilor istorice atunci când efectuează lucrări de zugrăvire la fațade.
În ultimii ani, orașele din România au experimentat diferite scheme de colorare, adesea alese de proprietari sau arhitecți, fără o abordare unitară. Acest lucru a condus la discrepanțe cromatice și, în unele cazuri, la disconfort vizual. Pentru a remedia aceste neconcordanțe și pentru a asigura armonie în peisajul urban, este necesar să se elaboreze un regulament cromatic. Culoarea este un element vizibil esențial al fațadei, fiind primul aspect remarcat. Prin urmare, preferințele personale ale proprietarilor nu ar trebui să fie elementul predominant în alegerea culorii, ci armonia dintre culorile fațadelor și cele ale clădirilor învecinate, potrivit ziare.com.
Regulamentul stabilește anumite reguli specifice atât pentru clădirile de locuit, cât și pentru cele istorice. În cazul clădirilor istorice, culorile trebuie să fie alese în funcție de configurația fațadei, respectând elementele decorative specifice. Înainte de a zugrăvi fațada, constructorul are obligația de a realiza o probă de culoare.
Pentru clădirile situate în alte cartiere ale Buzăului, în afara celor istorice, se acceptă doar culorile deschise, apropiate de cele naturale, în cazul clădirilor cu mai mult de patru niveluri. Este interzisă folosirea culorilor saturate, stridente sau închise la zugrăvirea fațadelor. Utilizarea a mai mult de două culori ca bază sau fundal pentru zugrăvirea fațadelor este, de asemenea, interzisă. Se permite utilizarea altor culori pentru marcarea elementelor constructive sau pentru contrast și armonie cromatică, dar aceste culori nu trebuie să depășească 20% din suprafața fațadei. Culorile mai puțin contrastante pot fi utilizate pe clădirile situate în străzi înguste, iar culorile mai intense pot fi folosite pe clădirile din spații mai largi.
În cazul clădirilor istorice, se recomandă folosire a culorilor precum cream, grey white, signal white, clean room white, oyster white și ivory pentru fațade. Pentru accentuarea anumitor elemente, se pot utiliza culori precum lemon yellow, turquoise green și pale brown.
În cazul blocurilor de locuințe, se recomandă utilizarea culorilor precum pebble grey, light grey, cream, grey white, signal white, clean room white, oyster white, ivory și ivory light pentru fațade. Pentru accentuarea culorilor, se pot utiliza nuanțe de lemon yellow, blue green, turquoise green, iron grey, yellow grey, nut brown și pale brown.
Proprietarii care nu respectă regulamentul cromatic pot fi sancționați cu amenzi cuprinse între 1.000 și 2.500 de lei. În plus, ei vor fi obligați să refacă fațada utilizând una dintre culorile aprobate.
Hotărârea Consiliului Local Municipal din Buzău nu este definitivă la momentul adoptării, iar proprietarii au posibilitatea să facă contestație în termen de 10 zile de la comunicare.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!