Aproximativ 4.000 de militari și specialiști din MApN, MAI, SRI și ANP, dintre care 500 militari din 21 de țări aliate sau partenere, și aproximativ 200 de mijloace tehnice participă, în Piața Arcului de Triumf, la Parada Militară Națională de 1 Decembrie.
Dispozitivul pentru defilare este constituit din blocuri de paradă, organizate pe detașamente, cu personal și tehnică ale Ministerului Apărării, Ministerului de Interne, Serviciului Român de Informații și Administrației Naționale a Penitenciarelor.
Pe timpul intonării Imnului Național, în semn de salut, se vor executa 21 de salve de tun de către bateria „Salve” a Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”. Salvele de tun sunt executate de militarii ai brigăzii cu tunurile din dotare, tunuri de calibrul 76 mm, model 1942, folosind muniție de manevră.
Tradiția executării salvelor de tun se pare că își are originea într-un vechi obicei marinăresc ce semnifica intențiile pașnice. În secolul al XIV-lea, navele care se apropiau de un port străin, după ce intrau în raza tunurilor de pe uscat, își descărcau tunurile proprii trăgând aceste salve. Astfel, își dovedeau bunele intenții, deoarece nu avea cum să-și reîncarce tunurile la timp, înainte de a intra în bătaia tunurilor de pe uscat.
Detașamentele de militari străini vor fi din Bulgaria, Canada, Republica Cehă, Croația, Franța, Germania, Georgia, Grecia, Italia, Lituania, Letonia, Luxemburg, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Muntenegru, Polonia, Portugalia, Slovenia, Turcia, Ucraina și SUA.
Imediat după încheierea defilării militarilor și a tehnicii, publicul va putea vizita, până la ora 14:00, expozițiile de tehnică militară care vor fi amplasate în zona Pieței Presei Libere și în zona Monumentului Infanterie (B-dul Kiseleff).
Cu prilejul Zilei de 1 Decembrie, vor fi organizate ceremonii militare și religioase de depunere de coroane de flori, întâlniri cu militari veterani și veterani de război, defilări și expoziții de tehnică militară de luptă și armament în garnizoane în care sunt dislocate unități militare.
Drapelul național va fi arborat în toate instituțiile militare din țară, iar la bordul navelor maritime și fluviale se va ridica Marele Pavoaz.
În 1918, prin hotărârea Marii Adunări Naționale întrunită la Alba Iulia, se înfăptuia statul național unitar român.
Premierul Ludovic Orban participă, la Alba Iulia, la ceremonia de depunere de coroane de flori la Monumentul Unirii:
Parada Militară Națională de 1 Decembrie va fi transmisă LIVE, pe pagina noastră de Facebook.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!