Europarlamentarii dau undă verde ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană în această seară. Votul pe Acordul de Retragere este programat la 19:00, ora României.
Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, Charles Michel, președintele Consiliului European, Maroš Šefčovič, vicepreședintele Comisiei Europene și Michel Barnier, negociatorul-șef al UE pentru Brexit sunt așteptați să participe la dezbaterea cu liderii grupurilor politice, care va avea loc înaintea votului și va începe în jurul orei 16:15 (17:15 în România).
Votul din Parlamentul European are loc după finalizarea procesului de ratificare în Regatul Unit și după avizul favorabil dat săptămâna trecută de Comisia pentru afaceri constituționale din Parlamentul European. Pentru a intra în vigoare, Acordul de retragere dintre Uniunea Europeană și Regatul Unit trebuie aprobat de către Parlamentul European cu majoritatea simplă a voturilor exprimate, înainte de a fi supus unui vot final (cu majoritate calificată) în Consiliu.
Marea Britanie se retrage pe 1 februarie din Uniunea Europeană, dar negocierile privind viitoarele relații bilaterale generează din nou riscuri privind producerea unui Brexit „dur”, cu efecte care vor fi simțite abia din ianuarie 2021, când expiră perioada de tranziție.
În lipsa unui acord comercial bilateral, relațiile economice dintre Bruxelles și Londra vor intra sub incidența reglementărilor Organizației Mondiale a Comerțului, mai puțin avantajoase. Înțelegerea va trebui să conțină reglementări comerciale în domeniul securității, energiei, transporturilor și pescuitului.
Comisia Europeană a elaborat hărți ce prezintă traficul între Uniunea Europeană și Marea Britanie după Brexit, iar sistemul relevă că vor fi controale vamale între provincia britanică Irlanda de Nord, care rămâne în uniunea vamală europeană, și restul teritoriului britanic.
În afară de problemele comerciale, Marea Britanie riscă să se confrunte cu o criză internă, în condițiile în care politicieni din Scoția, Irlanda de Nord și Țara Galilor pledează pentru independență, pe fondul nemulțumirii față de ieșirea țării din Uniunea Europeană.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!